Pierogi z soczewicą - smaki Indii
Hej kochani ludzie :)
Lubicie soczewicę? Kto nie lubi hihi... A indyjskie klimaty, kuchnię, przyprawy, zapachy?
Niezwykle smaczne pierogi z soczewicą w stylu nieco indyjskim. To jest propozycja na dzisiaj :)
Jeśli bliskie są Wam takie smaki to napewno pierogi, które Wam proponujemy, a raczej przepis na ich zrobienie napewno Wam posmakują.
Hindusi z soczewicy przygotowują wiele różnych dań. Mają do dyspozycji dużą ilość rodzajów soczewicy i korzystają z niej, jak to się mówi pełnymi garściami. To niezwykła kuchnia pełna aromatycznych przypraw, warzyw i chyba największy na świecie wybór wegeteriańskich i wegańskich przepisów.
Zapraszamy do smaków Indii :)
Składniki :
1/2 kg ziemniaków
1/2 szklanki zielonej soczewicy
3 szalotki
1 papryczka chili
świeża natka kolendry
1 łyżka pasty curry lub łyżeczka proszku curry
tymianek najlepiej świeży
pieprz świeżo mielony
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i soczewicy. W trakcie gotowania kroimy szalotkę i przesmażamy na złoty kolor. Dobrze używać do smażenia oleju z rzepaku tłoczonego na zimno. Jest zdrowy i ma dużo Omega 3, co jest bardzo dobre dla naszego zdrowia :)
Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Dodajemy soczewicę i przesmażoną szalotkę.
Mieszamy wszystko i dodajemy pastę curry, pieprz, świeże chili i pokrojoną drobno kolendrę.
Zauważcie, że nie wspominamy o soli. My jej nie używamy prawie wcale. Tutaj wystarczy to co jest w paście Curry. Tak więc ziemniaki i soczewicę możecie ugotować bez soli.
Farsz należy dokładnie wymieszać i oczywiście spróbować, bo może będziecie mieli ochotę na wyższy stopień ostrości.
Ciasto na pierogi jest z mieszanki mąki pszennej i żytniej.
Przepis jest: TUTAJ
Zajrzyjcie koniecznie ponieważ jest tam przepis na inne, równie smaczne pierogi.
Życzymy smacznego :)
Lubicie soczewicę? Kto nie lubi hihi... A indyjskie klimaty, kuchnię, przyprawy, zapachy?
Niezwykle smaczne pierogi z soczewicą w stylu nieco indyjskim. To jest propozycja na dzisiaj :)
Jeśli bliskie są Wam takie smaki to napewno pierogi, które Wam proponujemy, a raczej przepis na ich zrobienie napewno Wam posmakują.
Hindusi z soczewicy przygotowują wiele różnych dań. Mają do dyspozycji dużą ilość rodzajów soczewicy i korzystają z niej, jak to się mówi pełnymi garściami. To niezwykła kuchnia pełna aromatycznych przypraw, warzyw i chyba największy na świecie wybór wegeteriańskich i wegańskich przepisów.
Zapraszamy do smaków Indii :)
Składniki :
1/2 kg ziemniaków
1/2 szklanki zielonej soczewicy
3 szalotki
1 papryczka chili
świeża natka kolendry
1 łyżka pasty curry lub łyżeczka proszku curry
tymianek najlepiej świeży
pieprz świeżo mielony
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i soczewicy. W trakcie gotowania kroimy szalotkę i przesmażamy na złoty kolor. Dobrze używać do smażenia oleju z rzepaku tłoczonego na zimno. Jest zdrowy i ma dużo Omega 3, co jest bardzo dobre dla naszego zdrowia :)
Ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Dodajemy soczewicę i przesmażoną szalotkę.
Mieszamy wszystko i dodajemy pastę curry, pieprz, świeże chili i pokrojoną drobno kolendrę.
Zauważcie, że nie wspominamy o soli. My jej nie używamy prawie wcale. Tutaj wystarczy to co jest w paście Curry. Tak więc ziemniaki i soczewicę możecie ugotować bez soli.
Farsz należy dokładnie wymieszać i oczywiście spróbować, bo może będziecie mieli ochotę na wyższy stopień ostrości.
Ciasto na pierogi jest z mieszanki mąki pszennej i żytniej.
Przepis jest: TUTAJ
Zajrzyjcie koniecznie ponieważ jest tam przepis na inne, równie smaczne pierogi.
Życzymy smacznego :)
Mają ciekawy smak
OdpowiedzUsuńWłaśnie o to chodziło. Chcieliśmy niejako uchwycić indyjskie klimaty w klasycznych pierogach :) Pozdrawiamy
Usuń