wtorek, 30 marca 2021

Tepanade - domowa wersja

 Hej kochani :)

Dzisiaj szybki przepis na cudowną pastę rodem z Italii.

Słyszeliście zapewne o Tepanade. Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Czas przygotowania to kilkanaście minut, więc nie jest to pracochłonna sprawa i idealnie sprawdzi się jako fajny dodatek na domowe imprezy, grill czy tym podobne przyjemności.


Tepanade

tepanade

Składniki:

1 puszka czarnych oliwek (najlepiej z pestką)

150 g suszonych pomidorów w zalewie

2 papryczki chili

4 ząbki czosnku

1 łyżka stołowa płatków migdałów (prażone najlepsze)

1 łyżka stołowa pestek dyni, również prażone

1 łyżka kaparów

Sok z 1/2 cytryny

1 łyżka oliwy extra virgin

1/2 łyżeczki mielonego lnu

pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi(1/2 łyżki)

Wszystkie składniki wrzucamy do jednego pojemnika i miksujemy na pastę. Przypominamy, że oliwki należy wcześniej pozbawić pestek :) Jeżeli lubicie sól to możecie nieco dosolić pastę, ale pamiętajcie im mniej soli tym zdrowiej. Generalnie jedyne co nam pozostaje to życzyć smacznego. Pastę możecie jeść z pieczywem, paluszkami czy użyć jako rodzaj przyprawy do sosu pomidorowego do spagetti. Wszystko w Waszych rękach. My uwielbiamy tepanade z kruchym pieczywem.

Życzymy smacznego :)


1 komentarz:

  1. Słyszeć słyszałam, ale jakoś nie było mi dane jej spróbować;) Dzięki Tobie się to zmieniło:D Tepande wypróbowane i jest całkiem dobre!

    OdpowiedzUsuń