Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów.
Witajcie :)
Lubicie ciasteczka ? Pewnie tak jak każdy hihi A co powiecie na cebulowe i to z makiem ? Ciekawy pomysł na obiad lub np. na party ze znajomymi. Ostatnio zabraliśmy je na ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :)
Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek.
Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób)
Składniki ciasteczka:
600 g mąki pszennej
250 g margaryny
2 duże cebule
1 łyżka suchego maku
1 łyżeczka octu winnego
sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz
Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min.
Składniki zupa:
1 butelka passaty
1 czerwona cebula
2 gałązki selera naciowego
papryczka jalapeno
1/2 papryki czerwonej
oliwa z oliwek
pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy
Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy całość passatą. Dodajemy przyprawy i lekko skrapiamy sosem sojowym. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zupa gotowa :) Podajemy posypaną szczypiorkiem i przelaną odrobiną słodkiej śmietanki.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego.
Lubicie ciasteczka ? Pewnie tak jak każdy hihi A co powiecie na cebulowe i to z makiem ? Ciekawy pomysł na obiad lub np. na party ze znajomymi. Ostatnio zabraliśmy je na ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :)
Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek.
Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek zupa krem z pomidorów (4-5 osób)
Składniki ciasteczka:
600 g mąki pszennej
250 g margaryny
2 duże cebule
1 łyżka suchego maku
1 łyżeczka octu winnego
sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz
Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min.
Składniki zupa:
1 butelka passaty
1 czerwona cebula
2 gałązki selera naciowego
papryczka jalapeno
1/2 papryki czerwonej
oliwa z oliwek
pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy
Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy całość passatą. Dodajemy przyprawy i lekko skrapiamy sosem sojowym. Zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy, aż warzywa zmiękną. Zupa gotowa :) Podajemy posypaną szczypiorkiem i przelaną odrobiną słodkiej śmietanki.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego.
Cudo !! nie mogę się na nie napatrzyć wszystko tak apetycznie wygląda :)):
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za tak miłe słowa :) Pozdrawiamy
Usuńfajne,,świetne jako przekąska :)
OdpowiedzUsuńTak, są idealne np. na piwne party :)
UsuńJak wyglądają w przekroju? Bo albo są wilgotne, albo wyszedł mi zakalec :D.
OdpowiedzUsuńCiasteczka powinny być suche w środku. Czy po nakłuwałeś widelcem przed włożeniem do piekarnika ?
Usuń