Wegetariański placek po węgiersku.
Witajcie :)
Co powiecie na najbardziej klasyczne danie dostępne chyba we wszystkich barach wzdłuż naszych polskich dróg. Były czasy, że jeździliśmy służbowo po całym kraju i to jest chyba lider przydrożnych barów. Plackowi po węgiersku dorównuje tylko klasyczny żurek z wkładką :) Nie chodzi nam o to, aby negować to danie, bo jest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia :)
Polecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :)
Wegetariański placek po węgiersku (4 osoby)
Składniki na placki:
8 ziemniaków
1 cebula
1 jajo
5 pieczarek
pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka
Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje.
Składniki gulasz:
1 puszka soczewicy
1 młoda cukinia
1/2 papryki czerwonej
3 gałązki selera naciowego
1 duża cebula
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 passata ok. 250 ml
oliwa z oliwek
pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili
Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy je z lekka. Teraz zalewamy wszystko passatą. Dodajemy przyprawy, nieco wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy kukurydzę i soczewicę, i jeszcze dusimy ok. 5 min ma małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Stopień ostrości regulujcie sami, ponieważ każdy lubi inaczej. Danie jest gotowe. Prawda, że łatwe ? Nakładacie na placki i smacznego. Polecamy zetrzeć trochę sera żółtego na wierzch lub posypać szczypiorkiem, będzie to fajny dodatek. Innym dodatkiem mogą być wszelkiego rodzaju kiełki.
Pozdrawiamy
Co powiecie na najbardziej klasyczne danie dostępne chyba we wszystkich barach wzdłuż naszych polskich dróg. Były czasy, że jeździliśmy służbowo po całym kraju i to jest chyba lider przydrożnych barów. Plackowi po węgiersku dorównuje tylko klasyczny żurek z wkładką :) Nie chodzi nam o to, aby negować to danie, bo jest naprawdę pyszne. W wersji klasycznej oczywiście mięsne, jednak nasza wersja to odpowiednik wegetariański. Idealny dla miłośników takiego jedzenia. My lubimy placki ziemniaczane bardzo, a do tego gulasz z warzyw to już pełnia szczęścia :)
Polecamy dzisiejszą propozycję. Koniecznie wypróbujcie :)
Składniki na placki:
8 ziemniaków
1 cebula
1 jajo
5 pieczarek
pieprz, sól, tymianek, bułka tara, ostra papryka
Placki ziemniaczane przygotowujemy jak klasyczne. Czyli ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce lub maszynowo. Dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą, a na sam koniec wcześniej przesmażone z pieprzem pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy placki i podajemy z gulaszem. Placki smażcie jak Wam wygodnie, wcale nie musi to być jeden duży składany na połowę. Osobiście preferujemy pieczenie ich po dwa na patelni i nakładamy gulasz na wierzch. Łatwiej się robi i wygodniej konsumuje.
Składniki gulasz:
1 puszka soczewicy
1 młoda cukinia
1/2 papryki czerwonej
3 gałązki selera naciowego
1 duża cebula
2-3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 passata ok. 250 ml
oliwa z oliwek
pieprz, ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, sos sojowy, sos chili
Składniki kroimy w grubszą kostkę, soczewicę opłukujemy z zalewy pod bieżącą wodą. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone warzywa i przesmażamy je z lekka. Teraz zalewamy wszystko passatą. Dodajemy przyprawy, nieco wody i dusimy do miękkości. Na sam koniec dodajemy kukurydzę i soczewicę, i jeszcze dusimy ok. 5 min ma małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Stopień ostrości regulujcie sami, ponieważ każdy lubi inaczej. Danie jest gotowe. Prawda, że łatwe ? Nakładacie na placki i smacznego. Polecamy zetrzeć trochę sera żółtego na wierzch lub posypać szczypiorkiem, będzie to fajny dodatek. Innym dodatkiem mogą być wszelkiego rodzaju kiełki.
Pozdrawiamy
Robiłam kiedyś ale z innym gulaszem ;) PYCHA :) Jadłam trzy dni pod rzad ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, przepyszne :) Też jedlibyśmy często. Pozdrawiamy
Usuń