Paprykowy Hummus – Kulinarna Eksplozja Smaków
Witajcie, Kochani!
Dziś zapraszamy Was na niezwykłą podróż kulinarną z przepisem, który zaskoczy Was bogactwem smaku i prostotą wykonania. Poznajcie "Paprykowy Hummus" – wersję tradycyjnego hummusu, wzbogaconą o wyjątkowe aromaty pieczonej papryki i orzechów nerkowca. Idealny na każdą okazję, a czas przygotowania to zaledwie 15 minut!
Składniki:
- Papryka pieczona – 1 słoik (250 ml)
- Ciecierzyca – 1 słoik (250 ml), przepłukana
- Orzechy nerkowca – dwie garście
- Czosnek – 3 ząbki
- Sok z połowy cytryny (średniej wielkości)
- Oliwa z oliwek Extra Virgin – dwie łyżki stołowe
- Papryczka chili – jedna lub więcej, w zależności od preferowanej ostrości
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Papryka wędzona hiszpańska – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Paprykę i ciecierzycę odcedzamy, ciecierzycę dodatkowo przepłukujemy pod bieżącą wodą. Pamiętajcie, aby nie wlewać płynów z słoików do blendera.
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na delikatną, aksamitną pastę. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy – kmin rzymski, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Jeśli nie jesteście fanami ostrych dań, możecie pominąć chili lub dodać go mniej.
- Po zblendowaniu spróbujcie pasty i doprawcie według własnego smaku jeśli be∂zie taka potrzeba
I to wszystko! Wasz pyszny, aromatyczny paprykowy hummus jest gotowy do podania. Świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw, smarowidło do kanapek czy dodatek do sałatek.
Życzymy Wam smacznego i czekamy na Wasze opinie! Dajcie znać, jak wyszło i z czym najbardziej Wam smakowało.
Smacznego! 🌶️🥖
Komentarze
Prześlij komentarz