Paprykowy Hummus – Kulinarna Eksplozja Smaków

Witajcie, Kochani!

Dziś zapraszamy Was na niezwykłą podróż kulinarną z przepisem, który zaskoczy Was bogactwem smaku i prostotą wykonania. Poznajcie "Paprykowy Hummus" – wersję tradycyjnego hummusu, wzbogaconą o wyjątkowe aromaty pieczonej papryki i orzechów nerkowca. Idealny na każdą okazję, a czas przygotowania to zaledwie 15 minut!

Składniki:

  • Papryka pieczona – 1 słoik (250 ml)
  • Ciecierzyca – 1 słoik (250 ml), przepłukana
  • Orzechy nerkowca – dwie garście
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Sok z połowy cytryny (średniej wielkości)
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin – dwie łyżki stołowe
  • Papryczka chili – jedna lub więcej, w zależności od preferowanej ostrości
  • Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
  • Papryka wędzona hiszpańska – 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

  1. Paprykę i ciecierzycę odcedzamy, ciecierzycę dodatkowo przepłukujemy pod bieżącą wodą. Pamiętajcie, aby nie wlewać płynów z słoików do blendera.
  2. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na delikatną, aksamitną pastę. Dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przyprawy – kmin rzymski, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Jeśli nie jesteście fanami ostrych dań, możecie pominąć chili lub dodać go mniej.
  3. Po zblendowaniu spróbujcie pasty i doprawcie według własnego smaku jeśli be∂zie taka potrzeba

I to wszystko! Wasz pyszny, aromatyczny paprykowy hummus jest gotowy do podania. Świetnie sprawdzi się jako dip do warzyw, smarowidło do kanapek czy dodatek do sałatek.

Życzymy Wam smacznego i czekamy na Wasze opinie! Dajcie znać, jak wyszło i z czym najbardziej Wam smakowało.

Smacznego! 🌶️🥖





Komentarze

Popularne posty