Zapiekanka ziemniaczana : Śródziemnomorskie smaki
Zapiekanka ziemniaczana: Śródziemnomorskie smaki
Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś ciekawego z okolic morza Śródziemnego. Nie jest to danie, które tam znajdziecie bo to nasz pomysł, ale miło przypomina tamte smaki.
Taka mała wariacja na temat pizzy z nutą smakową z Bliskiego Wschodu.
Zobaczcie jak to pięknie wygląda.
Składniki: (porcja na 2-3 osoby)
4 szt. średniej wielkości ziemniaków
1 szt. młodej cukinii
1/2 szklanki dobrej pasaty
2 ząbki czosnku
1 sztuka mozzarelli
3 łyżki stołowe cieciorki
2 duże pieczarki
Kilka czarnych oliwek
Kilka pomidorów koktajlowych
Jedna duża garść świeżego szpinaku
Żółty ser
Przyprawa Zaatar (zielony), pieprz, sól, oregano, ostry sos chili, curry, oliwa z oliwek
W pierwszym kroku gotujemy ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu układamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. My rozgniatamy je szklanką lub kubkiem wypełniając spód i boki masą ziemniaczaną. Na ziemniaki wylewamy passatę wcześniej wymieszaną z sosem chili, oregano i pieprzem. Rozprowadzamy jak na pizzę. Posypujemy dość obficie przyprawą Zaatar.
W następnym kroku na ziemniaki układamy cukinię, a dokładnie paseczki cukinii lub tzw. makaron robiony widelcem. Teraz pokrojony świeży szpinak. Drobno kroimy czosnek i rozsypujemy na szpinak. Następna warstwa to pokrojone pieczarki, pokrojone oliwki i pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Teraz czas na mozarellę pokrojoną w kostkę. Rozsypujemy ją na wierzch. Na sam koniec łyżeczką rozkładamy cieciorkę, wcześniej przygotowaną w marynacie zrobionej z przyprawy curry, oliwy i ostrego sosu chili. Rozkładamy to staranie w różnych miejscach, aby zachować estetykę. Na koniec posypaliśmy delikatnie serem w typie ementaler i oregano. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nastawionego na 185 stopni.
To tyle i życzymy smacznego. Danie jest naprawdę zaskakujące smakowo, ponieważ Zaatar nadaje mu ciekawego bliskowschodniego smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz