Kubańska zupa czosnkowa: "Sopa de Ajo". Idealna na zimę !
Witajcie.
Po długiej przerwie wracamy do pisania :)
Mamy nadzieję, że choć troszkę tęskniliście za naszymi postami.
Teraz częściej będziemy dla Was tworzyć nowe ciekawe przepisy.
Dzisiaj proponujemy kubańską zupę czosnkową - Sopa de Ajo. Idealna na zimę i lekkie przeziębienia.
Wiadomo, że czosnek jest cudowny dla naszego zdrowia i świetnie wzmacnia organizm.
Gotujcie tą zupkę, bo jest łatwa i super smaczna.
Kubańska Sopa de Ajo
Po długiej przerwie wracamy do pisania :)
Mamy nadzieję, że choć troszkę tęskniliście za naszymi postami.
Teraz częściej będziemy dla Was tworzyć nowe ciekawe przepisy.
Dzisiaj proponujemy kubańską zupę czosnkową - Sopa de Ajo. Idealna na zimę i lekkie przeziębienia.
Wiadomo, że czosnek jest cudowny dla naszego zdrowia i świetnie wzmacnia organizm.
Gotujcie tą zupkę, bo jest łatwa i super smaczna.
Kubańska Sopa de Ajo
Składniki:
½ główki czosnku
½ dużej cebuli
½ kostki masła
1½ litra warzywnego bulionu
1 bagietka
1 jajko na osobę
Przygotowanie:
Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki i obraniu go z łupinek. Następnie cienko kroimy cebulę w plasterki.
Teraz rozgrzewamy patelnię i wrzucamy masło. Niezbyt duży ogień, aby się nie przypaliło.
Wrzucamy cebulę i dusimy aż zrobi się szklista. Wtedy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy razem z cebulą. Zwróćcie uwagę, aby czosnek się nie przypalił.
Teraz wszystko przelewamy do naczynia, w którym będziemy wszystko razem miksować blenderem na gładką masę. Do cebuli z czosnkiem dodajemy nieco bulionu, aby łatwiej miksować całość.
Bulion możecie użyć z kostki lub sami przygotujcie wcześniej wywar z warzyw.
Po zmiksowaniu wszystko przelewamy do garnka i dolewamy resztę bulionu, zagotowujemy.
Podajemy z grzankami z bagietki i jajkiem po benedyktyńsku.
Posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem.
Smacznego :)
Ps.
Możecie dodać świeżej kolendry/pietruszki i posiekanej chili.
½ główki czosnku
½ dużej cebuli
½ kostki masła
1½ litra warzywnego bulionu
1 bagietka
1 jajko na osobę
Przygotowanie:
Zaczynamy od podzielenia czosnku na ząbki i obraniu go z łupinek. Następnie cienko kroimy cebulę w plasterki.
Teraz rozgrzewamy patelnię i wrzucamy masło. Niezbyt duży ogień, aby się nie przypaliło.
Wrzucamy cebulę i dusimy aż zrobi się szklista. Wtedy wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy razem z cebulą. Zwróćcie uwagę, aby czosnek się nie przypalił.
Teraz wszystko przelewamy do naczynia, w którym będziemy wszystko razem miksować blenderem na gładką masę. Do cebuli z czosnkiem dodajemy nieco bulionu, aby łatwiej miksować całość.
Bulion możecie użyć z kostki lub sami przygotujcie wcześniej wywar z warzyw.
Po zmiksowaniu wszystko przelewamy do garnka i dolewamy resztę bulionu, zagotowujemy.
Podajemy z grzankami z bagietki i jajkiem po benedyktyńsku.
Posypujemy świeżo zmielonym białym pieprzem.
Smacznego :)
Ps.
Możecie dodać świeżej kolendry/pietruszki i posiekanej chili.
Komentarze
Prześlij komentarz