czwartek, 8 stycznia 2015

Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :)

Witajcie :)

Dzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie indyjskie smakołyki ? Jeśli tak to będziecie bardzo zadowoleni po wypróbowaniu tego dania. Co najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu.
Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis.


Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami  (4-5 osób)

Składniki:
350 g ryżu basmati
1 duża papryka
1 passata 400 ml
200 g mrożonego zielonego groszku
3 ziemniaki
175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe)
1/2 pęczka świeżej kolendry
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 garść orzechów włoskich i pestek z dyni
oliwa z oliwek
garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, kolendra, imbir, curry, kozieradka, pieprz, ostra papryka

Ryż basmati gotujemy według receptury na opakowaniu. W standardzie jest to jedna miarka ryżu na sześć miarek wody. Wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy ok. 10 min. bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.  Ryż przelewamy na sito i wkładamy ponownie do garnka i dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy oraz jogurt lub mleczko kokosowe. Odstawiamy, a w tym czasie robimy warstwę środkową. Nastawiamy ziemniaki w mundurkach, aby się ugotowały, 20 dkg groszku musimy również ugotować, najlepiej od razu z soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę. W tym czasie mamy już prawie gotowy groszek i soczewicę. Odcedzamy i dodajemy do papryki. Ziemniaki powinny być już również ugotowane, więc kroimy je w kostkę, wcześniej obierając ze skórek i dodajemy do reszty warzyw na patelni. Dusimy jeszcze chwilę i na koniec dodajemy pieprz, ostrą paprykę i posiekaną świeżą kolendrę. Powinno mocno zgęstnieć. Teraz na suchej małej patelni przesmażamy posiekane orzechy z pestkami dyni dodając nieco przyprawy curry. Do naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ryżu i przyklepujemy, aby uzyskać zwarte podłoże lekko uciskamy. Na ryż wykładamy warzywa z patelni również uciskając i wyrównując. Na koniec dajemy drugą część ryżu i również ładnie ją równo rozprowadzamy. Na sam koniec rozsypujemy orzechy z pestkami dyni i owijamy całość folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na ok. 20 min. Danie jest gotowe :)

Podajemy po wyjęciu z piekarnika :)

Życzymy smacznego





6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, bardzo lubię takie warstwowe dania :) Kuchnię indyjską także bardzo lubię, zwłaszcza z południa, gdzie dominuje wegetarianizm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieramy ! również uwielbiamy indyjskie klimaty. :)

      Usuń
  2. Musi być bardzo aromatyczne, tyle smaków :) przepis skopiowałam, zapewne niedługo zrobię, bo wszystko, co lubię jest w tej potrawie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest niezwykle aromatyczna, u nas kuchnia pachniała dwa dni :) co było baaaardzo miłe.

      Usuń