Super zawijas z fenkułem. #vegefood
Hej kochani po weekendzie :)
Naszła nas dzisiaj ochota na ciasto francuskie i proszę :) Lecimy do marketu, a tu promocja na ciasto, jakby wiedzieli, że planujemy coś fajnego. Zauważyliśmy również, że pokazał się koper włoski (fenkuł). Oczywiście od razu zakupiliśmy, bo uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym kraju, że niestety dostępność pewnych produktów, szczególnie zimą, jest co najmniej trudna :( Podobnie jest z naszą ukochana papryką Jalapeno, hehehe zawsze się z tego śmiejemy, ponieważ w naszym mieście ok. 20 tys. mieszkańców do marketu na B przywożą papryczkę raz na jakiś czas sztuk 5, które szybko wykupujemy. Potem tylko internet lub oczekiwanie, aż dostawa się powtórzy :) Macie podobne problemy ? Trudno jest się przyzwyczaić, jeśli mieszkało się sporo lat za granicą, gdzie nie ma żadnych problemów z dostępnością towarów :) Zawsze znajdzie się jakiś sprzedawca, który ma co chcesz. Wracajmy jednak do przepisu i naszej PL rzeczywistości :)
Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe
Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby)
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 duży koper włoski (fenkuł)
1 duży por
1 mała młoda cukinia
1 garść słonecznika
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka
Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki nie posmarowane, żeby móc sklepić. Na ciasto wykładamy warzywa i układamy je na środku robiąc kopczyk wzdłuż ciasta. Następnie zakładamy ciasto na warzywa i delikatnie sklejamy na wierzchu oraz zaciskamy krótsze boki. Na koniec nakłuwamy górę ciasta widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem i czarnuszką. Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C.
Pięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego własnoręcznie zrobioną salsę, idealnie uzupełni smaki.
Salsa :
2 świeże pomidory
1 mała żółta papryka
1 czerwona cebula lub szalotka
jalapeno konserwowe
kukurydza z puszki
Naszła nas dzisiaj ochota na ciasto francuskie i proszę :) Lecimy do marketu, a tu promocja na ciasto, jakby wiedzieli, że planujemy coś fajnego. Zauważyliśmy również, że pokazał się koper włoski (fenkuł). Oczywiście od razu zakupiliśmy, bo uwielbiamy jego niecodzienny anyżkowy smak. Może Was dziwić, że mówimy WOW na fenkuł, ale to jest problem mniejszych miejscowości w naszym kraju, że niestety dostępność pewnych produktów, szczególnie zimą, jest co najmniej trudna :( Podobnie jest z naszą ukochana papryką Jalapeno, hehehe zawsze się z tego śmiejemy, ponieważ w naszym mieście ok. 20 tys. mieszkańców do marketu na B przywożą papryczkę raz na jakiś czas sztuk 5, które szybko wykupujemy. Potem tylko internet lub oczekiwanie, aż dostawa się powtórzy :) Macie podobne problemy ? Trudno jest się przyzwyczaić, jeśli mieszkało się sporo lat za granicą, gdzie nie ma żadnych problemów z dostępnością towarów :) Zawsze znajdzie się jakiś sprzedawca, który ma co chcesz. Wracajmy jednak do przepisu i naszej PL rzeczywistości :)
Zrobiliśmy fajnego zawijasa z francuskiego ciasta w promocji hehehe
Blanszowane warzywa zawijane w ciasto francuskie (4 osoby)
Składniki:
1 ciasto francuskie
1 duży koper włoski (fenkuł)
1 duży por
1 mała młoda cukinia
1 garść słonecznika
1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka
Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i smarujemy je koncentratem pomidorowym wcześniej wymieszanym z oregano i oliwą z oliwek, zostawiając boki nie posmarowane, żeby móc sklepić. Na ciasto wykładamy warzywa i układamy je na środku robiąc kopczyk wzdłuż ciasta. Następnie zakładamy ciasto na warzywa i delikatnie sklejamy na wierzchu oraz zaciskamy krótsze boki. Na koniec nakłuwamy górę ciasta widelcem, smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy sezamem i czarnuszką. Wkładamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 C.
Pięknie zrumienione ciasto podajemy oczywiście na gorąco. Proponujemy do tego własnoręcznie zrobioną salsę, idealnie uzupełni smaki.
Salsa :
2 świeże pomidory
1 mała żółta papryka
1 czerwona cebula lub szalotka
jalapeno konserwowe
kukurydza z puszki
passata
oliwa z oliwek
pieprz, sól, tymianek, limonka
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z limonki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje przed podaniem możemy dolać nieco wody mineralnej. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.
oliwa z oliwek
pieprz, sól, tymianek, limonka
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z limonki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje przed podaniem możemy dolać nieco wody mineralnej. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 min.
Smacznego :)
przepysznie wyglada;) zjadlabym :)
OdpowiedzUsuńMusisz zatem wypróbować ten przepis. Pozdrawiamy
UsuńA podacie przepisy na inne salsy np. z fasolki ? I zawsze do salsy idzie limonka ? I ile tu jest porcji ?
OdpowiedzUsuńKilka przepisów na salsę znajdziesz na naszym blogu. Limonkę dajemy najczęściej ponieważ taki smak odpowiada nam najlepiej. Nie jest to oczywiście konieczne. W tytule przepisu podajemy zawsze ilość porcji. Z reguły jest to 4 osoby bo tak gotujemy w domu :) czyli 2+2 :) Pozdrawiamy
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBlog jest świetny jednak przydałoby się tu jakieś menu bo cieżko znaleźć przepis zwłaszcza jak dobrze nie zna się bloga i szuka sie inspiracji ;/
OdpowiedzUsuńTak, to nasza bolączka i pracujemy nad tym. W najbliższym czasie zmieni się to na pewno. Dzięki za wskazówki :) Pozdrawiamy
Usuń