czwartek, 29 stycznia 2015

Zielony hummus ze świeżym młodym jęczmieniem

Dzień dobry wszystkim :)

Od rana mieliśmy ochotę na jakąś pastę. Można powiedzieć "chodziła za nami" :) Pewnie też miewacie takie zachciewajki. Dawno nie robiliśmy hummusu, więc postanowiliśmy go zrobić. Oczywiście zaczęliśmy od klasycznych składników, ale zawsze trzeba coś nowego wymyślać. Dodaliśmy młody jęczmień. Nie dość, że zdrowo jest go spożywać to jeszcze nadaje fajny kolor. Co do smaku to zapewne są rożne gusta. Niektórzy twierdzą, że śmierdzi jak pokrzywa, innym smakuje. Nam nie przeszkadza jego specyficzny smaczek. Dodaliśmy jeszcze prażonych migdałów i słonecznika z odrobiną curry. Wyszło wyśmienicie. :)

Co powinniście mieć, aby go przygotować :

1 puszka cieciorki
5 łyżek sezamu lub tahini
3 łyżki młodego jęczmienia w proszku
2 łyżki słonecznika
2 łyżki migdałów krojonych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
odrobina pasty chili
woda
pieprz
sos sojowy

Wszystkie składniki, poza słonecznikiem i migdałami, wrzucamy do miski i  blendujemy na gładką masę stopniowo dodając wodę, aby wyszła nam lekka gładka masa. Słonecznik z migdałami wrzucamy na suchą patelnię i prażymy do zrumienienia. Na samym końcu dodajemy nieco przyprawy curry i chwileczkę razem prażymy, aby wydobyć aromat z przyprawy. Dodajemy do pasty i jeszcze lekko blendujemy. Próbujemy i ew. dodajemy przypraw według uznania. Gotowe :)

Życzymy smacznego !


2 komentarze:

  1. Hummus wygląda super. Kupiłam jęczmień i zastanawiam się, co z nim zrobić:) Teraz już wiem:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Pamiętaj też aby go nie gotować bo straci właściwości. Pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...