Marchewka z groszkiem w białym sosie z gorgonzolą.
Witamy :)
Pamiętacie marchewkę z groszkiem z młodych lat ? Szczególnie ze stołówki szkolnej lub przedszkola ? Większość wspomina to jako mały koszmarek, którym nas napychano. Podobnie było ze szpinakiem. hehehehe :)
Postanowiliśmy pokazać Wam ten dodatek w innej smacznej formie. Można by powiedzieć w wersji wykwintnej. Smaki podkreśliliśmy gorgonzolą, trochę ziołami i zaostrzyliśmy nieco smak. Wspomnienia nasze sięgają dania, które było dość mdłe i nijakie w smaku. Chociaż trudno powiedzieć czy teraz nie okazałoby się, że to jest smaczne, a tylko dziecięce smaki są na innym poziomie. Tak jest ze szpinakiem. Teraz nam smakuje, a kiedyś był nie do przełknięcia. Macie podobne wspomnienia ? Może już dość wspomnień i skupmy się na przystawce :)
Marchewka z groszkiem w białym sosie.
Składniki:
1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką
1 słodka śmietanka ok. 150 ml
1/2 opakowania gorgonzoli
1/2 szklanki dobrego żółtego sera w typie Mazdamer
oliwa z oliwek
pieprz, tymianek, ostra papryka
W rondlu rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy groszek z marchewką. Delikatnie przesmażamy, aż się rozmrożą. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Całość dusimy ok. 5 min., warzywa powinny być już kruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie.
My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet.
Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
Pamiętacie marchewkę z groszkiem z młodych lat ? Szczególnie ze stołówki szkolnej lub przedszkola ? Większość wspomina to jako mały koszmarek, którym nas napychano. Podobnie było ze szpinakiem. hehehehe :)
Postanowiliśmy pokazać Wam ten dodatek w innej smacznej formie. Można by powiedzieć w wersji wykwintnej. Smaki podkreśliliśmy gorgonzolą, trochę ziołami i zaostrzyliśmy nieco smak. Wspomnienia nasze sięgają dania, które było dość mdłe i nijakie w smaku. Chociaż trudno powiedzieć czy teraz nie okazałoby się, że to jest smaczne, a tylko dziecięce smaki są na innym poziomie. Tak jest ze szpinakiem. Teraz nam smakuje, a kiedyś był nie do przełknięcia. Macie podobne wspomnienia ? Może już dość wspomnień i skupmy się na przystawce :)
Marchewka z groszkiem w białym sosie.
Składniki:
1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką
1 słodka śmietanka ok. 150 ml
1/2 opakowania gorgonzoli
1/2 szklanki dobrego żółtego sera w typie Mazdamer
oliwa z oliwek
pieprz, tymianek, ostra papryka
W rondlu rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy groszek z marchewką. Delikatnie przesmażamy, aż się rozmrożą. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszoną gorgonzolę. Całość dusimy ok. 5 min., warzywa powinny być już kruche. Teraz czas na żółty ser, tymianek i ostrą paprykę. Przyprawy dodajemy według uznania. Mieszając dusimy warzywa, aż ser się dobrze roztopi. Na koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Gotowe :) Podajemy na ciepło z ziemniakami pure i dodatkiem, który najlepiej lubicie.
My polecamy kotlety z selera lub boczniaki a'la kotlet.
Życzymy smacznego :) Pozdrawiamy
Wygląda bardzo ciekawie :) Nigdy nie jadłam czegoś podobnego, a marchewkę z groszkiem kiedyś bardzo lubiłam, a teraz już tak dawno nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńW takim razie koniecznie wypróbuj. :) Pozdrawiamy
UsuńWYGLĄDA PYSZNIE
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń