poniedziałek, 5 stycznia 2015

Wielkie świderki z warzywami i kolendrą.

Witajcie :)

Dawno już nie robiliśmy nic z makaronów, więc dzisiaj oczywiście kolejna propozycja makaronowa. Jak już nie raz pisaliśmy, długo nie wytrzymujemy bez makaronów i czas już przyszedł, aby coś przekąsić z ulubionymi kluskami :)
Udało nam się ostatnio kupić ciekawą wersję świderków w rozmiarze XL. Do tego kolorowe - zielone ze szpinakiem, klasyczne i czerwone z pomidorami. Fajna mieszanka, jak dobrze poszukacie to w markecie znajdziecie takie. Myślimy, że w większych miastach nie będziecie mieli z tym problemów. Gorzej z małymi miejscowościami, ale wtedy użyjcie zwykłe fusilli. Też będzie dobrze smakowało.

Oto nasz makaron :

Fusilli z warzywami i świeżą kolendrą (4-5 osób) 

Składniki
1 opakowanie makaronu fusilli (świderki)
1 puszka krojonych pomidorów w soku
3 gałązki selera naciowego
1 średni por
4 łyżki łuskanego słonecznika
1/3 pęczka świeżej kolendry
kilka czarnych oliwek
pieprz
oliwa z oliwek

Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu. Sos przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler, por oraz słonecznik. Smażymy warzywa przez ok. 3-4 minuty i dodajemy całą puszkę pomidorów. Dusimy wszystko do miękkości i na koniec obficie posypujemy pieprzem, dodajemy pokrojone oliwki i posiekaną kolendrę. Mieszamy i przelewamy sos do makaronu. Podajemy i zachwycamy się wspaniałym smakiem :)

Życzymy smacznego !
Pozdrawiamy

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale - patrząc na zdjęcia można sobie wyobrazić ten smak i aromat :) Dodałabym tu chyba jeszcze kawałek cukinii :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam chodziło o wyrazisty smak kolendry, ale spróbuj z cukinia i napisz jak wyszło :) Pozdrawiamy

      Usuń