Kotlety ziemniaczano - ryżowe. Fajne danie :)
Witajcie witajcie :)
Dzisiaj dobrego smaczku nada nam fajne danie. Trochę dla tych co lubią kotlety, trochę dla tych co lubią ziemniaki i dla klasycznych ryżojadów :) hihi. Oczywiście nudno byłoby podać je same, więc podaliśmy je z fajnym sosem pomidorowym. Wypróbujcie ten przepis, bo kotleciki smakują wybornie i są fajną alternatywą dla zwykłych mielonych...
Zobaczcie co nam z tego wyszło :)
Kotlety ziemniaczano - ryżowe z sosem pomidorowym. (4-5 osób)
Składniki :
6 dużych ziemniaków
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, ryż na kleisto. Pieczarki ścieramy na grubej tarce do ugotowanego ryżu, dodajemy starte na grubej tarce ziemniaki, roztarty ser, jajo i przyprawy. Mieszamy wszystko na gładką masę. Formujemy płaskie kotlety, panierujemy w mące wymieszanej z otrębami i smażymy na oleju. Proste i szybkie prawda ?
Dzisiaj dobrego smaczku nada nam fajne danie. Trochę dla tych co lubią kotlety, trochę dla tych co lubią ziemniaki i dla klasycznych ryżojadów :) hihi. Oczywiście nudno byłoby podać je same, więc podaliśmy je z fajnym sosem pomidorowym. Wypróbujcie ten przepis, bo kotleciki smakują wybornie i są fajną alternatywą dla zwykłych mielonych...
Zobaczcie co nam z tego wyszło :)
Kotlety ziemniaczano - ryżowe z sosem pomidorowym. (4-5 osób)
Składniki :
6 dużych ziemniaków
1/2 serka bałkańskiego
1 woreczek ryżu długoziarnistego
1 jajko
4 pieczarki
pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi, przyprawa gruzińska Chmeli Suneli,
mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki.
mąka kukurydziana, otręby żytnie do panierki.
Teraz jeszcze tylko sos i danie gotowe :)
Składniki sos :
1 opakowanie passaty
1 cebula
garść pestek z dyni
oliwa z oliwek
pieprz, oregano, sos sojowy, jogurt naturalny.
Cebulę kroimy w kostkę, a pestki dyni lekko siekamy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy nieco oliwy na patelni i przesmażamy cebulę z pestkami. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy passatę i przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 min. na małym ogniu, aż mocno zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy jedną dużą łyżkę jogurtu naturalnego, najlepiej w typie greckim i mieszamy. Dusimy jeszcze chwilkę i sos gotowy. Podajemy z kotletami i jakąś surówką.
Smacznego i pozdrawiamy :)
Smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńRyżojad- kupuję ;) to, hahahaha. Pozdrawiam i smacznego:)
OdpowiedzUsuńMy też z ryżojadów hihi Zawsze bawi nas to określenie :) Pozdrawiamy i dzięki.
UsuńMoże być całkiem spoko :) Aczkolwiek dodałbym skwarków z boczku xD
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz skwarki z boczku to nie widzimy przeszkód, abyś je dodał. Twój wybór ;) Pozdrawiamy !
Usuńfajne te kotleciki,można użyć innego sera zamiast bałkańskiego?
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz użyć innego sera, np. twarogu jeśli nie pasuje Ci słony ser. Pozdrawiamy i pochwal się jak wyszły z innym serem :)
Usuńu mnie taki ser ciężko dostać,więc pytam :) mam nadzieję ,że wyjdą dobre:)
UsuńJeśli masz Lidl w pobliżu to masz serek bałkański. My zawsze tam go kupujemy. Pozdrawiamy :)
Usuń