środa, 6 maja 2015

Krokiety na meksykańską nutę.

Hej kochani :)

Minął długi weekend i trzeba wracać do rzeczywistości. Ehhhh jak lubimy takie dłuższe przerwy od pracy :) Prawda ? Mamy nadzieję, że miło spędziliście majówkę.
Mamy dzisiaj dla Was ciekawą propozycję dania trochę pomieszanego.
Co to znaczy ? Zrobiliśmy polskie krokiety z farszem na styl meksykański. Wyszło wspaniale ! Szczególnie w połączeniu z domowym guacamole. Zobaczcie prezentację i zapoznajcie się z przepisem.




Krokiety w meksykańskim stylu z guacamole.

Składniki farsz:
1 puszka czerwonej fasoli
1 czerwona papryka
4 gotowane jajka
1/3 puszki kukurydzy
1/4 opakowania kiełków lucerny.
tymianek, ostra papryka, pieprz, sos sojowy

Zaczynamy od przepłukania czerwonej fasoli. W miseczce rozgniatamy ją widelcem, aby powstała masa. Nie rozgniatajcie jej zbyt mocno, bo ważne jest, aby pozostały kawałki fasoli. Farsz będzie lepszy teksturowo. Paprykę i jajka kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fasoli. Na koniec dodajemy kukurydzę i kiełki. Wszystko mieszamy razem i doprawiamy przyprawami. Farsz mamy gotowy.
Nadziewamy wcześniej przygotowane naleśniki. Obtaczamy w bułce i w jajku. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z guacamole lub innym sosem, jeśli będziecie mieli na to ochotę.

Składniki naleśniki:
50/50 mąki kukurydzianej i mąki pszennej
1 garść otrębów żytnich
1 jajo
1 łyżka oleju
woda
mleko

Ciasto przygotowujemy jak na naleśniki.

Guacamole :
1 avocado
1/2 czerwonej papryki
kilka plasterków jalapeno
kukurydza
1/2 pomidora
1/2 szklanki passaty
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pieprz 

Składniki kroimy w kostkę i mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek ok. 2 łyżki, sok z cytryny, kukurydzę. Wszystko zalewamy passatą i dodajemy pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kiełkami. Gotowe.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

1 komentarz: