sobota, 16 maja 2015

Super pierogi z sojowym farszem.

Hej wszystkim w ten piękny weekend :)

Dzisiaj trudniejsze weekendowe zadanie ! Robimy kolejną wersję pierogów. A raczej pierożków, bo to będą takie małe śliczniutkie pierożki. Jako niezwykli zwolennicy wszelkiego rodzaju pierożków, oczywiście co jakiś czas musimy wypróbować kolejny pomysł. Nie bylibyśmy sobą hihi. Nie mieliśmy okazji zaprezentować jeszcze żadnej wersji z sojowym nadzieniem i trochę zmienionym ciastem. Zobaczcie jak nam się do udało i koniecznie wypróbujcie, a potem opiszcie jak Wam smakowało.

Prezentację czas zacząć :)

Pierożki z nadzieniem sojowym

Składniki farsz:
250 g soi
2 ugotowane jaja
8 pieczarek
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
5 brykietów szpinaku
sos sojowy, sos sojowy grzybowy, tymianek, pieprz, sos chili

Soję namoczyć na noc, następnie ugotować w świeżej wodzie, odcedzić, zemleć w blenderze. Szpinak przesmażamy na patelni do odparowania całej wody. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Jaja kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się.  Odstawiamy i bierzemy się za ciasto.

Ciasto robimy dokładnie tak jak na pierogi np. ruskie. Dodajemy tylko czarnuszkę, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Wszystko w niewielkich ilościach. Ma to tylko dodać fajnego smaku. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ

Kiedy ciasto mamy już przygotowane wycinamy kółeczka szklanką, jednak my zrobiliśmy je z małej szklanki, aby wyszły fajne małe pierożki. Tak przygotowane gotujemy i podajemy z sosem pieczarkowym, chyba że przyjdzie Wam inny pomysł do głowy. Chętnie dowiemy się czy coś zmieniliście i jakie były tego efekty :)

Pozdrawiamy :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...