Wegetariański gulasz z bakłażanów.
Witajcie :)
Bakłażany :) Lubicie to warzywko ? Bardzo fajnie nadaje się do przeróżnych ciekawych potraw. Dzisiaj proponujemy fajny gulasz z fioletowych podłużnych chińskich bakłażanów. Smakują podobnie do klasycznych czarnych, ale są nieco delikatniejsze w smaku.
Chińskie odmiany bakłażanów różnią się od europejskich przede wszystkim cieńszą i delikatniejszą skórką, pozwalającą na przerabianie owoców w całości. Wiele z nich ma również mniej liczne nasiona, które nadają bakłażanowi gorzkawy posmak. Z tego powodu azjatyckie bakłażany są zwykle delikatniejsze od europejskich.
Inną cechą, różniącą owoce, jest kształt. W Europie najczęściej uprawiane są oberżyny o owocach gruszkowatych, pełnych, czasem zbliżonych kształtem do kuli. Chińczycy chętniej wybierają owoce o pokroju zbliżonym do ogórka - podłużne, cienkie, o stosunkowo niewielkiej masie.
Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby)
Składniki:
3 chińskie bakłażany
1 średni brokuł
1 duża cebula lodowa
1 passata 250 ml
3 ząbki czosnku
świeża kolendra
świeży imbir
czarne oliwki
kiełki soczewicy
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy
Zaczynamy od bakłażana. Należy go dobrze umyć, pokroić w plasterki i rozłożyć na dużym talerzu. Następnie posypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie kroimy cebulę, brokuła dzielimy na małe różyczki i nastawiamy wodę, w której podgotujemy brokuły. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy do niej brokuły. Wodę lekko solimy. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się kruchy. Pamiętamy, że w drugim garnku gotuje się brokuł i nie należy go przegotować. Jak już stanie się kruchy wyciągamy go z wody i przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. To ważne, bo będziemy dodawać go do gotującego sosu i nie może być zbyt miękki. Sprawdzamy czy bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem.
Życzymy smacznego i pozdrawiamy
Bakłażany :) Lubicie to warzywko ? Bardzo fajnie nadaje się do przeróżnych ciekawych potraw. Dzisiaj proponujemy fajny gulasz z fioletowych podłużnych chińskich bakłażanów. Smakują podobnie do klasycznych czarnych, ale są nieco delikatniejsze w smaku.
Chińskie odmiany bakłażanów różnią się od europejskich przede wszystkim cieńszą i delikatniejszą skórką, pozwalającą na przerabianie owoców w całości. Wiele z nich ma również mniej liczne nasiona, które nadają bakłażanowi gorzkawy posmak. Z tego powodu azjatyckie bakłażany są zwykle delikatniejsze od europejskich.
Inną cechą, różniącą owoce, jest kształt. W Europie najczęściej uprawiane są oberżyny o owocach gruszkowatych, pełnych, czasem zbliżonych kształtem do kuli. Chińczycy chętniej wybierają owoce o pokroju zbliżonym do ogórka - podłużne, cienkie, o stosunkowo niewielkiej masie.
Warto je spróbować. Szukajcie ich na bazarach i w marketach.
Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby)
Składniki:
3 chińskie bakłażany
1 średni brokuł
1 duża cebula lodowa
1 passata 250 ml
3 ząbki czosnku
świeża kolendra
świeży imbir
czarne oliwki
kiełki soczewicy
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy
Zaczynamy od bakłażana. Należy go dobrze umyć, pokroić w plasterki i rozłożyć na dużym talerzu. Następnie posypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie kroimy cebulę, brokuła dzielimy na małe różyczki i nastawiamy wodę, w której podgotujemy brokuły. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy do niej brokuły. Wodę lekko solimy. Następnie w głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę. Kiedy cebula zeszkli się, dodajemy dużą łyżkę świeżego imbiru i chwilę razem jeszcze smażymy. Wlewamy passatę, zagotowujemy i dodajemy do sosu bakłażana, wcześniej opłukanego z soli i soku, który oddał. Przyprawiamy ziołami, miażdżonym czosnkiem i sosem sojowym. Dusimy do momentu kiedy bakłażan stanie się kruchy. Pamiętamy, że w drugim garnku gotuje się brokuł i nie należy go przegotować. Jak już stanie się kruchy wyciągamy go z wody i przelewamy zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. To ważne, bo będziemy dodawać go do gotującego sosu i nie może być zbyt miękki. Sprawdzamy czy bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem.
Życzymy smacznego i pozdrawiamy
o kurczę, pierwszy raz widzę takie bakłażany! można je dostać gdzieś w Polsce? nigdy takich jeszcze nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńJeśli poszukasz po dobrych bazarach to znajdziesz. W dobrych marketach na pewno też można je czasem znaleźć. Jednak to nie problem ponieważ spokojnie możesz użyć klasyczne bakłażany. Smak będzie niemal identyczny tylko musisz kupić młode okazy :) Pozdrawiamy
Usuńwspaniałe danie pełne smaku!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNigdy się z takimi bakłażanami nie spotkałam, ale fajne! A gulasz prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńNiestety nasz kraj to jeszcze trochę zapóźnione terytorium Europy ;) Możesz zastąpić je klasycznym bakłażanem, ale użyj młodych ! Pozdrawiamy
UsuńU nas w domu wszystko co ma bakłażany schodzi w szybkim tempie, ten gulasz więc to przepis dla nas.
OdpowiedzUsuńSUPER !
UsuńA jak robisz SOS sojowy bo w skladnikach go nie znalazlem? A jest wspomniany przy robieniu gulaszu???
OdpowiedzUsuńNie robie własnoręcznie sosu. Używam jasny sos dobrej marki.
Usuńzrobiłem, niestety wyszło mocno takie sobie :(
OdpowiedzUsuńKuchnia już taka jest. Nie wszystko wszystkim smakuj :) Pozdrawiam
Usuń