Pak choi z patelni w miksie ze szparagami.
Witajcie :)
Pak choi, jedliście ją kiedyś ? To wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle delikatny smak i warto, abyście pokusili się na zrobienie szybkiego dania z pak choi. Dzisiejszy pomysł to kombinacja z naszymi ulubionymi zielonymi szparagami. Dodaliśmy jeszcze parę fajnych składników, aby urozmaicić smak i podać w naszym stylu.
Zobaczcie co nam wyszło z tego miksu.
Pak choi z patelni w miksie ze szparagami (2 osoby)
Składniki:
1 duża kapusta Pak choi
1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
czarne oliwki
pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy)
orzeszki ziemne
suszone pomidory
papryczka jalapeno
dymka
rzeżucha
wędzony ser
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy
Przygotowanie zaczynamy od umycia kapusty i odcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli macie dużą kapustę to warto największe liście przeciąć wzdłuż. W szerokim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej, na ok 3-4 minuty, kapustę i szparagi. Pamiętajcie, żeby odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Najlepiej zrobić to odłamując końcówki. Zielone szparagi zawsze łamią się w miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz rzeżuchą.
Podajemy na ciepło z dodatkiem ryżu, tostów czy chlebkiem Nan, jak w naszym przypadku.
Mamy nadzieję, że podzielicie się wrażeniami smakowymi, jeśli wypróbujecie to danie.
Nasza wskazówka : jeśli nie uda się Wam kupić Pak choi, możecie spokojnie użyć kapustę pekińską.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Pak choi, jedliście ją kiedyś ? To wspaniała kapusta inaczej zwana chińską. Jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Azji, a dokładnie z Azji wschodniej. Ma niezwykle delikatny smak i warto, abyście pokusili się na zrobienie szybkiego dania z pak choi. Dzisiejszy pomysł to kombinacja z naszymi ulubionymi zielonymi szparagami. Dodaliśmy jeszcze parę fajnych składników, aby urozmaicić smak i podać w naszym stylu.
Zobaczcie co nam wyszło z tego miksu.
Pak choi z patelni w miksie ze szparagami (2 osoby)
Składniki:
1 duża kapusta Pak choi
1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
czarne oliwki
pieczona cukinia (użyliśmy cukinii w zalewie z oliwy)
orzeszki ziemne
suszone pomidory
papryczka jalapeno
dymka
rzeżucha
wędzony ser
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy
Przygotowanie zaczynamy od umycia kapusty i odcięcia końcówki, aby liście rozdzielić. Jeśli macie dużą kapustę to warto największe liście przeciąć wzdłuż. W szerokim garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej, na ok 3-4 minuty, kapustę i szparagi. Pamiętajcie, żeby odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Najlepiej zrobić to odłamując końcówki. Zielone szparagi zawsze łamią się w miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część. Zblanszowane warzywa wyciągamy z wody i przekładamy na talerz. Powinny lekko obcieknąć z wody. Wcześniej na głębokiej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Wrzucamy garść orzeszków ziemnych, cukinię, suszone pomidory, jalapeno. Przesmażamy chwilę warzywa razem i następnie dodajemy pokrojony czosnek, dymkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę razem i wkładamy na patelnię kapustę i szparagi. Mieszamy. Danie jest gotowe. Przekładamy na talerz i posypujemy startym serem oraz rzeżuchą.
Podajemy na ciepło z dodatkiem ryżu, tostów czy chlebkiem Nan, jak w naszym przypadku.
Mamy nadzieję, że podzielicie się wrażeniami smakowymi, jeśli wypróbujecie to danie.
Nasza wskazówka : jeśli nie uda się Wam kupić Pak choi, możecie spokojnie użyć kapustę pekińską.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje hmmmmm :) Pozdrawiamy !
UsuńUwielbiam pak choi. Tylko kupić trudno.
OdpowiedzUsuńMy też uwielbiamy i wiemy jak trudno jest kupić w Polsce pak choi. Pozdrawiamy :)
UsuńPak choi odkryłam stosunkowo niedawno, nie znam jeszcze na nią wielu przepisów, chętnie więc podpatruję przepisy innych. To danie pysznie wygląda, nadaje się do podpatrzenia :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za miły komentarz :) Pozdrawiamy i pochwal się jak Ci smakowało.
Usuń