Bulgur z makaronem plus warzywa i boczniaki
Hej kochani :)
Kolejna propozycja na mega szybkie danie dla zapracowanych. O kaszy bulgur już pisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się w smaku tej kaszy. My ją uwielbiamy :) Dzisiejsza propozycja to fajny miks kaszy z makaronem i oczywiście warzywa, a na dodanie smaczku jeszcze trochę boczniaków. Co Wy na to ? Proste i smaczne danie oraz bardzo proste do zrobienia. Czytajcie przepis.
Miks kaszy bulgur z warzywami i boczniakami, a do tego makaron :)
Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur
1/2 szklanki makaronu wermiszel
1 opakowanie boczniaków
1 mała kalarepa
1 por
2 gałązki selera naciowego
2 liście kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych)
oliwa z oliwek
oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy
Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę. Następnie lekko podlewamy wodą, aby się dobrze udusiły i zmiękły. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę razem dusimy. Pamiętajcie, aby nie przesadzić z kurkumą. Wystarczy 1/2 łyżeczki. Kiedy warzywa są już kruche wyłączamy ogień. Teraz wracamy do kaszy bulgur. Powinna już być miękka, ale ona potrzebuje jeszcze paru minut na małym ogniu, aby dojść do pełnej miękkości. Kaszę dusimy jeszcze ok. 8-10 min. Następnie przesypujemy ją do warzyw i wszystko razem mieszamy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Danie gotowe. Prawda, że proste ?
Życzymy wszystkim smacznego :)
Kolejna propozycja na mega szybkie danie dla zapracowanych. O kaszy bulgur już pisaliśmy, więc pewnie ją próbowaliście. Ciekawi jesteśmy ilu z Was zakochało się w smaku tej kaszy. My ją uwielbiamy :) Dzisiejsza propozycja to fajny miks kaszy z makaronem i oczywiście warzywa, a na dodanie smaczku jeszcze trochę boczniaków. Co Wy na to ? Proste i smaczne danie oraz bardzo proste do zrobienia. Czytajcie przepis.
Miks kaszy bulgur z warzywami i boczniakami, a do tego makaron :)
Składniki:
1 szklanka kaszy bulgur
1/2 szklanki makaronu wermiszel
1 opakowanie boczniaków
1 mała kalarepa
1 por
2 gałązki selera naciowego
2 liście kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
1/2 kostki dobrego bulionu warzywnego (bez tłuszczy utwardzonych)
oliwa z oliwek
oregano, pieprz, pasta chili, kurkuma, sos sojowy
Zaczynamy od delikatnego przesmażenia makaronu tak, aby zbrązowiał. Następnie kaszę bulgur zalewamy 1 szklanką bulionu warzywnego i dodajemy makaron. Odstawiamy na ok. 20 min. W tym czasie przygotujemy resztę składników. Marchewkę kroimy w tzw. zapałkę, kalarepę również. Por i seler w kostkę, a liście kapusty pekińskiej szatkujemy w cienkie prążki. Wszystkie warzywa wrzucamy na głęboką patelnię, na której wcześniej rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Warzywa podsmażamy i dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę. Następnie lekko podlewamy wodą, aby się dobrze udusiły i zmiękły. Dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę razem dusimy. Pamiętajcie, aby nie przesadzić z kurkumą. Wystarczy 1/2 łyżeczki. Kiedy warzywa są już kruche wyłączamy ogień. Teraz wracamy do kaszy bulgur. Powinna już być miękka, ale ona potrzebuje jeszcze paru minut na małym ogniu, aby dojść do pełnej miękkości. Kaszę dusimy jeszcze ok. 8-10 min. Następnie przesypujemy ją do warzyw i wszystko razem mieszamy. Jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Danie gotowe. Prawda, że proste ?
Życzymy wszystkim smacznego :)
Pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDzięki ! Takie proste i łatwe :) Lubimy takie kombinacje. Pozdrawiamy !
UsuńŚwietnie, ze ta kasza zagosciła na naszych stołach:) Pysznie podana:)
OdpowiedzUsuńMamy dokładnie to samo zdanie :) Popieramy !
Usuń