piątek, 12 czerwca 2015

Wegetariańskie curry z serem Paneer. Pyszne !!!

Witajcie :)

Dzisiaj zabieramy Was do Indii, a wszystko za sprawą niejakiego serka Paneer. Klasyczny hinduski ser. Niezwykły w smaku i można z nim wiele ciekawych potraw zrobić.
Ser ten jest bardzo popularny i powszechnie wykorzystywany do przyrządzania potraw z curry; doskonale smakuje jako przekąska zawinięty w ciasto i usmażony na głębokim oleju. Ze względu na wysoką zawartość białka, ser ten jest dość powszechnie wykorzystywany jako substytut mięsa w tradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach typu curry. Używany do wyrobu słodyczy i dodawany do wielu indyjskich potraw mięsnych i warzywnych, może być opiekany na grillu i smażony. Paneer jest zwykle podawany pokrojony w kostkę i smażony ze szpinakiem i wieloma innymi składnikami, takimi jak czosnek i cebula czy świeży imbir.

Nasza propozycja na dzisiaj to klasyczne warzywne curry z paneer. Na pewno pojawi się częściej w naszych przepisach i chętnie podzielimy się z Wami kolejnymi pomysłami, jak go wykorzystać. A teraz lecimy do gotowania kolejnych dań, a Wy poznajcie pierwszy przepis.


Curry z serem Paneer i warzywami (4 osoby)

Składniki:
1 opakowanie serka Paneer
1 czerwona papryka
1/2 szklanki kiełków stir fry
1 puszka mleczka kokosowego
1/4 szklanki łuskanego słonecznika
1 garść fasolki szparagowej
1 łyżeczka startego imbiru
4 ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek
garam masala, curry, pieprz, sos sojowy, pasta chili

Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię po 2 łyżeczki curry i garam masali. Prażymy razem ze słonecznikiem, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Pamiętajcie, aby nie przesadzić, bo je spalicie. Kiedy przyprawy są podprażone dodajemy czosnek i imbir, a następnie nieco wody. Wszystko mieszamy, aby zrobić z tego coś w rodzaju pasty. Teraz wrzucamy warzywa, kiełki i wlewamy całą puszkę mleczka kokosowego. Dusimy warzywa, aż zmiękną i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy pastę chili, pieprz i sos sojowy. Chwilę jeszcze dusimy i dodajemy 2 łyżki jogurtu. Mieszamy i na sam koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser paneer. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu, aby ser stał się gorący. Danie jest gotowe :)

Curry podajemy z chlebkiem nan lub chapati. Możemy je zastąpić np. ryżem basmati.

Polecamy to danie, bo jest wyśmienite.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz