Wege bigos.
Hej :)
Dla tych, którzy nadal świętują noworoczny długi weekend przygotowaliśmy idealne danie na imprezę lub tzw. "dzień drugi" :)
Wspaniały wegański bigos. Co Wy na to ? Wszyscy znamy bigos naszych mam lub babć, ale wiadomo, że jest przepełniony tłuszczami i mięsem. Nie wszystkim to odpowiada i my też wpisujemy się w ten klimat. Dlatego postanowiliśmy przygotować własną wersję wege.
Przeczytajcie przepis i sami stwierdzicie czy taka wersja spełnia Wasze oczekiwania. My ze swojej strony gwarantujemy super smaczne danie.
Wyśmienity wege bigos
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl)
1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g
10 pieczarek
2 łodygi selera naciowego
8 suszonych pomidorów
1 garść rodzynek
1 garść pestek dyni
1 łyżeczka pasty tandoori
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
5-6 łyżek oliwy z oliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren zielonego pieprzu
1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry
duża szczypta kozieradki
kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili
2 liście laurowe
czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy
Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej kapusty kiszonej na winie dostępnej w Lidlu. My ją preferujemy, bo jest wyśmienita. Do garnka wrzucamy kapustę i podlewamy ją kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zaczynamy delikatnie dusić. W tym czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne i dodajemy do kapusty z częścią wody, w której były namoczone. Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie ostrej mielonej papryki. Bigos jest gotowy :)
Będziecie mile zaskoczeni smakiem, bo smakuje wyśmienicie.
Życzymy smacznego :)
Pozdrawiamy
Dla tych, którzy nadal świętują noworoczny długi weekend przygotowaliśmy idealne danie na imprezę lub tzw. "dzień drugi" :)
Wspaniały wegański bigos. Co Wy na to ? Wszyscy znamy bigos naszych mam lub babć, ale wiadomo, że jest przepełniony tłuszczami i mięsem. Nie wszystkim to odpowiada i my też wpisujemy się w ten klimat. Dlatego postanowiliśmy przygotować własną wersję wege.
Przeczytajcie przepis i sami stwierdzicie czy taka wersja spełnia Wasze oczekiwania. My ze swojej strony gwarantujemy super smaczne danie.
Wyśmienity wege bigos
Składniki:
1,5 kg kapusty kiszonej lub 2 puszki kapusty na winie (Lidl)
1 paczka grzybów leśnych ok. 20 g
10 pieczarek
2 łodygi selera naciowego
8 suszonych pomidorów
1 garść rodzynek
1 garść pestek dyni
1 łyżeczka pasty tandoori
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
5-6 łyżek oliwy z oliwek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren zielonego pieprzu
1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry
duża szczypta kozieradki
kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili
2 liście laurowe
czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy
Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy je całą noc. Kapustę kiszoną przepłukujemy, jeśli jest mocno kwaśna i delikatnie siekamy. Możecie również użyć gotowej kapusty kiszonej na winie dostępnej w Lidlu. My ją preferujemy, bo jest wyśmienita. Do garnka wrzucamy kapustę i podlewamy ją kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zaczynamy delikatnie dusić. W tym czasie kroimy namoczone wcześniej grzyby leśne i dodajemy do kapusty z częścią wody, w której były namoczone. Doda to dodatkowy smak grzybowy. Kroimy w kostkę selera naciowego, a pieczarki w półplasterki. Dodajemy do kapusty. Dosypujemy garść rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu i jeśli lubicie ostry bigos to jeszcze dodajcie ostrej mielonej papryki. Bigos jest gotowy :)
Będziecie mile zaskoczeni smakiem, bo smakuje wyśmienicie.
Życzymy smacznego :)
Pozdrawiamy
Musi smakować bardzo ciekawie patrząc na składniki :) Ja też robiłam niedawno wege bigos i do tej pory go wyjadam, ale mój jest znacznie mniej urozmaicony smakowo :P Jak będę robić następnym razem, to muszę go trochę uatrakcyjnić :P
OdpowiedzUsuńSmakowo jest naprawdę ciekawy :) Zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu jeśli będziesz robić bigos kolejny raz.
Usuńtaki odchudzony bigosik bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszy nas to bardzo i liczymy na to, że skorzystasz z naszego przepisu :) Pozdrawiamy
Usuń