środa, 13 marca 2019

Tureckie chlebki na śniadanie lub lunch.

Hello Hello :)

Dzisiaj nieco egzotyczna propozycja na śniadanie lub lunch.
Zastanawiamy się, czy uda się Wam gdzieś zdobyć tureckie chlebki :(
Chyba, że poszukacie w tureckich knajpkach, oni często tam je pieką, żeby dodawać do hummus.
Warto poszukać, ponieważ jest to niezwykle smaczny chleb. My go uwielbiamy.

Jeśli nie znajdziecie to możecie wykorzystać chleb naan. Z tym chyba nie będzie problemu.

Przepis mega prosty i szybki do zrobienia.
A wyglada to tak :



Składniki:

2 tureckie chlebki
czerwone pesto
kozi ser - 4 plasterki lub więcej
żółty ser do starcia
czarne oliwki
guacamole
hummus
jalapeno
pomidor
pieprz
ostra papryka w proszku
oregano


Przygotowanie bardzo proste. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. W tym czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, smarujemy chlebki czerwonym pesto, ścieramy żółty ser, kroimy w plasterki kozi ser i czarne oliwki, wszystko układamy na chlebkach. Posypujemy pieprzem i oregano. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. W tym czasie kroimy pomidora i smażymy jajka. 

Po ok. 15 min. wyciągamy chlebki i kładziemy na nich po łyżce guacamole i hummus. Polecamy użyć libańską wersję hummus z smażonym bakłażanem. Niezwykły smak z nutą grillowanego bakłażana.
Teraz kładziemy pomidora, jalapeno i na koniec jajko. 

Zapewniamy, że będzie Wam smakować, koniecznie wypróbujcie.

Pozdrawiamy :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz