niedziela, 23 listopada 2014

Kasza bulgur - odsłona druga :) Obiad w 30 min.

Witajcie :) #szybkiobiad

Zasmakowaliśmy ostatnio w kaszy bulgur. Wspaniała, pożywna i szybka w przygotowaniu. Dzisiaj proponujemy taki misz masz z kaszy połączonej z warzywami i innymi dodatkami. Pisaliśmy już wcześniej o kaszy bulgur w poprzedniej propozycji, więc dzisiaj tylko przypomnimy, że pochodzi z bliskiego wschodu i jest spożywana głównie w Turcji. To swoiste zastępstwo kuskus i ryżu. Teraz chcemy zaproponować Wam szybkie danie z bulgur do przygotowania w ok. 30 min. Zobaczcie jakie to proste, mimo sporej ilości składników.






























Bulgur z warzywami w 30 min. (4 osoby)

Składniki:
1 czubata szklanka kaszy Bulgur
2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa
2 gałązki selera naciowego
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki czerwonej fasoli
3 łyżki rodzynek
3 łyżki słonecznika łuskanego
2 garści makaronu w typie Spätzle
1 mała papryczka chili
1 łyżka stołowa zielonej pasty curry
oliwa z oliwek
pęczek szczypiorku
tymianek, kurkuma, pieprz

Zaczynamy od kaszy, którą zalewamy wrzącą wodą lub tak jak my to robimy, bulionem warzywnym. Wtedy do gorącej wody dodajemy 1/2 kostki bulionu warzywnego. Kaszę odstawiamy na 25 min. pod przykryciem, musi wchłonąć wodę. Następny krok to wstawiamy w małym garnku wodę na makaron. Najlepiej zagotować wodę w czajniku i przelać wrzątek do garnka, do którego wrzucamy makaron, dodajemy nieco soli i łyżeczkę kurkumy. Teraz kroimy warzywa, tzn. paprykę i seler naciowy. My lubimy dość grube krojenie warzyw, więc takie też polecamy. Trzeba czuć co się je :) Rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy paprykę, seler, słonecznik i rodzynki. Chwilę dusimy i dodajemy czubatą łyżkę zielonej pasty curry. Przesmażamy razem przez chwilę i dolewamy wodę, aby składniki udusiły się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też soczewicę. Dosypujemy tymianek i pieprz. Makaron już powinien być al dente, więc dodajemy go do warzyw razem z czerwoną fasolą. Jeszcze chwilę dusimy. Teraz już powinna gotowa być kasza bulgur, którą dodajemy na końcu, mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilkę dusimy, aby składniki przeszły swoimi smakami. Na sam koniec posypujemy wszystko szczypiorkiem i podajemy na talerze. Danie jest gotowe i minęło ok. 30 min. Proste prawda ?

Polecamy danie :) Niezwykłe smaki ostrej pasty curry ze słodyczą rodzynek dają naprawdę niewiarygodne efekty.

Pozdrawiamy i oczekujemy na komentarze :)

Smaczna Jesień

13 komentarzy:

  1. ja uwielbiam kaszę bulgur za jej lekko orzechowy posmak i ten aromat unoszący się podczas gotowania! świetny przepis z jej użyciem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki :) My również ja uwielbiamy. Pozdrawiamy

      Usuń
  2. proste, szybkie i na pewno smaczne - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne bardzo :) Zachęcamy do wypróbowania. Pozdrawiamy :)

      Usuń
  3. Wygląda genialnie! Jak arcydzieło! Ktoś tu nie oszczędzał w barwach! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WOW !!! Dzięki za taki miły komentarz :) Kolorowe jedzenie to nasz priorytet. To nas kręci :P Gorące pozdrowienia.

      Usuń
  4. jak smacznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham kaszę bulgur miłością odwzajemnioną - przede wszystkim za jej lekkość i smak :) Fajny pomysł na jej zastosowanie. Polecam też sałatkę z bulguru i czerwonych buraczków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobne mamy odczucia :) sałatkę zrobimy na 100% Pozdrawiamy

      Usuń
  6. Pyszne:) Użyłam kaszy bulgur od razu wymieszanej z makaronem vermicelli, też się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Mam pytanie dotyczące soczewicy i czerwonej fasoli.W jakiej postaci należy je dodać. Gotować czy z puszki...czy jeszcze inaczej.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, Sorry za niedopatrzenie. Fasola ma być z puszki a soczewica surowa. Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...