wtorek, 11 listopada 2014

Bakłażany nadziewane makaronem.

Hej :)

Lubicie psiankę podłużną ? Hihi zawsze bawi nas ta właściwa nazwa bakłażana. Ciekawe, że ma jeszcze kilka ciekawych nazw: gruszka miłosna, jajko krzewiaste, bakman i oberżyna, która najlepiej Wam się podoba ? Nam chyba gruszka miłosna ;) Jeśli nie wiecie to pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. W niektórych krajach uważany jest za afrodyzjak i 10 marca obchodzi się jego święto, gdzie spożywa się ogromne ilości bakłażana. Ciekawe ! Może kiedyś zawita do nas takie święto :) Co Wy na to ?  Byłoby fajnie wybrać się na fiestę bakłażanową tym bardziej, że jest tyle możliwości przyrządzania tego warzywa. Wracając do naszej dzisiejszej propozycji chcielibyśmy pokazać Wam nasz nowy pomysł na podanie. Co prawda nie odkrywamy tym przepisem Ameryki, ale farsz to nasz pomysł i jesteśmy przekonani, że na pewno będzie Wam smakować. Zobaczcie zatem co wymyśliliśmy.



























Bakłażan zapiekany z farszem makaronowym (4 osoby)

Składniki:
4 małe bakłażany
1/3 opakowania makaronu (w stylu makaron babuni)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
1 serek w typie oscypka
oliwa z oliwek
czarnuszka, sos sojowy, cząber, oregano, pieprz, sól, ostra papryka, grzybowy sos sojowy

Zaczynamy od porządnego umycia bakłażanów, nie wiadomo gdzie się podziewały przed przybyciem do naszej kuchni :) Przecinamy każdy wzdłuż na dwie połówki i wycinamy środek. Części wyciętych nie wyrzucamy tylko odkładamy na talerz razem z połówkami bakłażana i posypujemy solą, aby wyciągnąć goryczkę (20 min wystarczy). Chociaż z reguły młode małe bakłażany nie mają jej zbyt wiele to lepiej uniknąć niemiłego zaskoczenia już na talerzu :) Kiedy bakłażany nabierają mocy :) my możemy zająć się farszem. Nastawiamy mały rondelek z jedną szklanką wody i dolewamy 2-3 łyżki sosu sojowego. Kiedy woda z sosem zagotuje się wrzucamy makaron i gotujemy 5 min. W tym czasie kroimy papryki w drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażana i kładziemy na blasze. Na koniec kroimy serek i rozkładamy po 2 kawałki na każdej części oraz posypujemy czarnuszką i oregano. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i zapiekamy ok. 25 min. Po upieczeniu podajemy z surówką. My np. podaliśmy do tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem, my polecamy tajski słodko-kwasny z chili. Chyba, że będziecie mieli chęć na jakiś inny to proszę bardzo, inwencja należy do Was. Ważne jest aby smakowało najlepiej :)

Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...