Ryż z warzywami, szybko i smacznie.
Hej :)
Poniedziałkowe menu to oczywiście propozycja szybkiej kuchni. Po weekendzie zapewne nie macie ochoty na siedzenie w garach szczególnie, że weekend był świąteczny i zapewne jeszcze odczuwacie zmęczenie po podróży lub po odwiedzinach rodziny :P
Zatem bierzmy się do pracy. A jutro przygotujemy coś fajnego i wymagającego więcej pracy, abyśmy nie stracili weny twórczej :)
Ryż z warzywami (4 osoby)
Składniki :
2 woreczki ryżu parboiled
1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka)
1 łodyga selera naciowego
4 pieczarki
1 papryczka chili
pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków
Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu i do wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze ok. 3-4 minuty, aby nabrał żółtego koloru. W tym samym czasie w głębokiej patelni zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożone warzywa. Gotujemy aż będą kruche. Teraz kroimy drobno seler i pieczarki, i podsmażamy na oliwie. W tym czasie warzywa na pewno już się ugotowały, więc odcedzamy wodę i przelewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy pieczarki z selerem. Na koniec przesypujemy do patelni ryż i wszytko razem mieszamy dodając przyprawy i drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość skrapiamy sosem sojowym. Możemy jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem. Danie jest gotowe :)
Życzymy smacznego.
Pozdrawiamy
Poniedziałkowe menu to oczywiście propozycja szybkiej kuchni. Po weekendzie zapewne nie macie ochoty na siedzenie w garach szczególnie, że weekend był świąteczny i zapewne jeszcze odczuwacie zmęczenie po podróży lub po odwiedzinach rodziny :P
Zatem bierzmy się do pracy. A jutro przygotujemy coś fajnego i wymagającego więcej pracy, abyśmy nie stracili weny twórczej :)
Ryż z warzywami (4 osoby)
Składniki :
2 woreczki ryżu parboiled
1 opakowanie mieszanki (brokuł, kalafior, marchewka)
1 łodyga selera naciowego
4 pieczarki
1 papryczka chili
pieprz, tymianek, sos sojowy, przyprawa 5 smaków
Ryż gotujemy w osolonej wodzie aż będzie sypki. Wyciągamy jedną torebkę ryżu i do wody dosypujemy 1/2 łyżeczki kurkumy, trzymamy ryż w modzie jeszcze ok. 3-4 minuty, aby nabrał żółtego koloru. W tym samym czasie w głębokiej patelni zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożone warzywa. Gotujemy aż będą kruche. Teraz kroimy drobno seler i pieczarki, i podsmażamy na oliwie. W tym czasie warzywa na pewno już się ugotowały, więc odcedzamy wodę i przelewamy oliwą z oliwek oraz dodajemy pieczarki z selerem. Na koniec przesypujemy do patelni ryż i wszytko razem mieszamy dodając przyprawy i drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość skrapiamy sosem sojowym. Możemy jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem. Danie jest gotowe :)
Życzymy smacznego.
Pozdrawiamy
Uwielbiam! Nie ma to jak taki szybcik na obiad ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuj zatem ! 20 min i gotowe. My tez lubimy takie szybkie i smaczne danka :)
Usuńuwielbiam takie wegetariańskie dania :)
OdpowiedzUsuńMy również :) Pozdrawiamy
Usuńwyszło bardzo smaczne! nawet seler naciowy pięknie się komponował! dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :) Zawsze staramy się komponować przepisy, aby były smaczne i łatwe do zrobienia. Pozdrawiamy :)
UsuńUbóstwiam takie dania! Pyszności!
OdpowiedzUsuńPolecam,bardzo smaczne 😊
OdpowiedzUsuń