Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :)
Witajcie :)
Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj sobota, więc mamy więcej czasu, aby coś ciekawego w nowej formie wymyślić :) Zawsze mamy w lodówce szpinak, więc zaczęliśmy myśleć co dzisiaj i tak powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna nazwa... ważne jest jednak, aby przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania do ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy żółtym serem. I tak wyszło nam fajne ciasto o mega zróżnicowanym smaku. Na pewno zwolennicy szpinakowych wynalazków będą zachwyceni. Zrobiliśmy dla Was taką większą sesję, aby pokazać lepiej cały proces przygotowawczy. Hehe w tym tempie rozwoju w niedługim czasie zaczniemy kręcić Videobloga :) Ciekawe co powiedzielibyście widząc na ekranie selera i kapustę, którzy mówią ludzkim głosem :) To mogłoby być ciekawe :) Hmmmm....
Teraz wracamy do przepisu, bo się trochę rozmarzyliśmy :) Zobaczcie kolejne etapy przygotowania.
Etap I : rozkładamy ciasto na blasze posmarowanej lekko oliwą, nakłuwamy widelcem i rozkładamy ser oraz posypujemy tymiankiem.
Etap II: dobrze myjemy szpinak, osuszamy go i nakładamy na ser oraz posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową.
Etap III: pieczarki kroimy w półplasterki i przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem pieprzu i grzybowego sosu sojowego. Nakładamy na szpinak.
Etap IV: posypujemy całość startym żółtym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Nada nam delikatny posmak czosnku.
Etap V: Nakładamy drugie ciasto. Zlepiamy ze sobą końce obu ciast i górne nakłuwamy widelcem, aby w trakcie pieczenia wilgoć miała ujście. Na koniec smarujemy ciasto rozkłóconym żółtkiem i posypujemy tymiankiem. Dookoła ciasta możecie jeszcze poukładać gałązki tymianku co dodatkowo wzbogaci aromat. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 210 C i pieczemy ok. 20 min.
Etap VI: wyciągamy ciasto :) Jak widzicie wygląda super. a zapach hmmmm można zwariować. Ślinka już nam cieknie, gdy pomyślimy jak to smakuje. Całość dopełnia sos z passaty z oliwą z oliwek, pieprzem i szczypiorkiem z dodatkiem ostrego sosu chili i surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego. Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania.
Składniki na ciasto:
2 ciasta francuskie
1/2 opakowania świeżego szpinaku
10 pieczarek
30 dkg sera białego w stylu bałkańskim
tarty żółty ser
1 żółtko
tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi,
grzybowy sos sojowy
Sałatka:
sałata lodowa (kilka liści)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
ser biały bałkański
pieprz,
oliwa z oliwek
sok z połówki limonki
Sos :
passata
oliwa z oliwek
pieprz
sos chili
posiekany szczypiorek
Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych domach i pochwalicie się jak Wam smakowało, a może będziecie mieli pomysły na udoskonalenie. Czekamy na odzew z Waszej strony :)
Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Długiego weekendu :P
Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj sobota, więc mamy więcej czasu, aby coś ciekawego w nowej formie wymyślić :) Zawsze mamy w lodówce szpinak, więc zaczęliśmy myśleć co dzisiaj i tak powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec" :) Chyba fajna nazwa... ważne jest jednak, aby przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania do ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy żółtym serem. I tak wyszło nam fajne ciasto o mega zróżnicowanym smaku. Na pewno zwolennicy szpinakowych wynalazków będą zachwyceni. Zrobiliśmy dla Was taką większą sesję, aby pokazać lepiej cały proces przygotowawczy. Hehe w tym tempie rozwoju w niedługim czasie zaczniemy kręcić Videobloga :) Ciekawe co powiedzielibyście widząc na ekranie selera i kapustę, którzy mówią ludzkim głosem :) To mogłoby być ciekawe :) Hmmmm....
Teraz wracamy do przepisu, bo się trochę rozmarzyliśmy :) Zobaczcie kolejne etapy przygotowania.
Etap II: dobrze myjemy szpinak, osuszamy go i nakładamy na ser oraz posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową.
Etap III: pieczarki kroimy w półplasterki i przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem pieprzu i grzybowego sosu sojowego. Nakładamy na szpinak.
Etap IV: posypujemy całość startym żółtym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Nada nam delikatny posmak czosnku.
Etap V: Nakładamy drugie ciasto. Zlepiamy ze sobą końce obu ciast i górne nakłuwamy widelcem, aby w trakcie pieczenia wilgoć miała ujście. Na koniec smarujemy ciasto rozkłóconym żółtkiem i posypujemy tymiankiem. Dookoła ciasta możecie jeszcze poukładać gałązki tymianku co dodatkowo wzbogaci aromat. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 210 C i pieczemy ok. 20 min.
2 ciasta francuskie
1/2 opakowania świeżego szpinaku
10 pieczarek
30 dkg sera białego w stylu bałkańskim
tarty żółty ser
1 żółtko
tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi,
grzybowy sos sojowy
Sałatka:
sałata lodowa (kilka liści)
1/2 puszki kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
ser biały bałkański
pieprz,
oliwa z oliwek
sok z połówki limonki
Sos :
passata
oliwa z oliwek
pieprz
sos chili
posiekany szczypiorek
Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych domach i pochwalicie się jak Wam smakowało, a może będziecie mieli pomysły na udoskonalenie. Czekamy na odzew z Waszej strony :)
Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Długiego weekendu :P
Wegetarianinem nie jestem, ale przepis z tego co widzę jest fajny :)
OdpowiedzUsuńPiszemy bloga dla wszystkich, wiec cieszy nas również zainteresowanie ludzi, którzy nie są wegetarianami. Dzięki :) Pozdrawiamy
UsuńPYCHOTKA - SMACZNEGO
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń