Zapiekanka makaronowa z zielonym kalafiorem.
Witajcie :)
Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować Wam prostą zapiekankę makaronową. Jesteśmy fanami wszelkich zapiekanek od makaronowych przez ryżowe czy ziemniaczane. Wspaniałe danie, które daje nieograniczone możliwości :) Tak naprawdę idealne w momencie, kiedy nie wiesz co masz ugotować. Otwieramy szafki, lodówkę i wrzucamy co mamy akurat dostępne i zawsze wyjdzie jakaś fajna zapiekanka :) Nam udało się ostatnio kupić zielony kalafior. Wygląda ślicznie i smakuje odrobinę inaczej jak zwykły kalafior. Kupiliśmy jeszcze żółte papryki, bo fajnie kolorystycznie pasują, a w lodówce były tylko zielone fasolki szparagowe. Nam najlepiej do zapiekanek smakują fusilli (świderki), tak więc zawsze mamy zapas w szafce :) Komplet gotowy. Zobaczcie co nam udało się wyczarować z kilku prostych składników.
Składniki :
1 opakowanie makaronu fusilli
1 kalafior zielony lub inny
2 średnie żółte papryki
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
1/2 dużego jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
żółty ser
oregano, bazylia, sos sojowy, pieprz
oliwa z oliwek
Etap pierwszy : dzielimy kalafior na małe różyczki i razem z fasolką wrzucamy do zagotowanej lekko osolonej wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę i układamy warzywa, wcześniej lekko blanszowane, w blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek.
Etap drugi : dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy z warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem sojowym.
Etap trzeci : Po wymieszaniu składniki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i na wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min.
Etap czwarty : upieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika i dzielimy na kwadraty. Z normalnej blaszki wychodzi 4 dobre porcje. Jeśli użyjecie większej blaszki to 6 porcji.
Etap czwarty : podajemy na talerze i rozkoszujemy się smakiem super zapiekanki makaronowej. Życzymy smacznego :)
Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować Wam prostą zapiekankę makaronową. Jesteśmy fanami wszelkich zapiekanek od makaronowych przez ryżowe czy ziemniaczane. Wspaniałe danie, które daje nieograniczone możliwości :) Tak naprawdę idealne w momencie, kiedy nie wiesz co masz ugotować. Otwieramy szafki, lodówkę i wrzucamy co mamy akurat dostępne i zawsze wyjdzie jakaś fajna zapiekanka :) Nam udało się ostatnio kupić zielony kalafior. Wygląda ślicznie i smakuje odrobinę inaczej jak zwykły kalafior. Kupiliśmy jeszcze żółte papryki, bo fajnie kolorystycznie pasują, a w lodówce były tylko zielone fasolki szparagowe. Nam najlepiej do zapiekanek smakują fusilli (świderki), tak więc zawsze mamy zapas w szafce :) Komplet gotowy. Zobaczcie co nam udało się wyczarować z kilku prostych składników.
Składniki :
1 opakowanie makaronu fusilli
1 kalafior zielony lub inny
2 średnie żółte papryki
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
1/2 dużego jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
żółty ser
oregano, bazylia, sos sojowy, pieprz
oliwa z oliwek
Etap pierwszy : dzielimy kalafior na małe różyczki i razem z fasolką wrzucamy do zagotowanej lekko osolonej wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę i układamy warzywa, wcześniej lekko blanszowane, w blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek.
Etap drugi : dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy z warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem sojowym.
Etap trzeci : Po wymieszaniu składniki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i na wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min.
Etap czwarty : upieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika i dzielimy na kwadraty. Z normalnej blaszki wychodzi 4 dobre porcje. Jeśli użyjecie większej blaszki to 6 porcji.
Etap czwarty : podajemy na talerze i rozkoszujemy się smakiem super zapiekanki makaronowej. Życzymy smacznego :)
Pysznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ! Wypróbuj a sama zobaczysz :P Pozdrawiamy
UsuńPiękne, kolorowe zdjęcie! A zapiekanka musiała być pycha!
OdpowiedzUsuńDzieki ! Staramy się jak najlepiej pokazać nasze propozycje :) a zapiekankę wypróbuj bo warto :P Pozdrawiamy
Usuń