środa, 5 listopada 2014

Zapiekanka makaronowa z zielonym kalafiorem.

Witajcie :)

Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować Wam prostą zapiekankę makaronową. Jesteśmy fanami wszelkich zapiekanek od makaronowych przez ryżowe czy ziemniaczane. Wspaniałe danie, które daje nieograniczone możliwości :) Tak naprawdę idealne w momencie, kiedy nie wiesz co masz ugotować. Otwieramy szafki, lodówkę i wrzucamy co mamy akurat dostępne i zawsze wyjdzie jakaś fajna zapiekanka :) Nam udało się ostatnio kupić zielony kalafior. Wygląda ślicznie i smakuje odrobinę inaczej jak zwykły kalafior. Kupiliśmy jeszcze żółte papryki, bo fajnie kolorystycznie pasują, a w lodówce były tylko zielone fasolki szparagowe. Nam najlepiej do zapiekanek smakują fusilli (świderki), tak więc zawsze mamy zapas w szafce :)  Komplet gotowy. Zobaczcie co nam udało się wyczarować z kilku prostych składników.

Składniki :
1 opakowanie makaronu fusilli
1 kalafior zielony lub inny
2 średnie żółte papryki
1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej
1/2 dużego jogurtu naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
żółty ser
oregano, bazylia, sos sojowy, pieprz
oliwa z oliwek






























Etap pierwszy : dzielimy kalafior na małe różyczki i razem z fasolką wrzucamy do zagotowanej lekko osolonej wody. Paprykę kroimy w grubszą kostkę i układamy warzywa, wcześniej lekko blanszowane, w blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek.


























Etap drugi : dodajemy makaron ugotowany al dente, mieszamy z warzywami i posypujemy obficie bazylią, pieprzem i możemy też delikatnie skropić sosem sojowym.

Etap trzeci : Po wymieszaniu składniki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy tartym serem i na wierzch oregano. Na tym możemy skończyć, jednak my robimy jeszcze do tego sos jogurtowy wymieszany z surowym jajkiem i ziołami oraz 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, i zalewamy makaron sosem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min.

Etap czwarty : upieczoną zapiekankę wyciągamy z piekarnika i dzielimy na kwadraty. Z normalnej blaszki wychodzi 4 dobre porcje. Jeśli użyjecie większej blaszki to 6 porcji.

Etap czwarty : podajemy na talerze i rozkoszujemy się smakiem super zapiekanki makaronowej. Życzymy smacznego :)



4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre ! Wypróbuj a sama zobaczysz :P Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Piękne, kolorowe zdjęcie! A zapiekanka musiała być pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki ! Staramy się jak najlepiej pokazać nasze propozycje :) a zapiekankę wypróbuj bo warto :P Pozdrawiamy

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...