Zielone fusilli z pomidorami i papryką.
Hej po długim weekendzie :)
Mamy nadzieję, że długi weekend był udany i wypoczęliście na tyle dobrze, aby mieć siły do działania :) Dzisiaj jako, że dla niektórych weekend był zapewne ciężki ;) przygotowaliśmy przepis łatwy i dobrze odbudowujący kondycję po trudach hehe weekendu... Zarówno makaron jak i pomidory stawiają na nogi, więc dzisiaj takie też ingrediencje znajdują się w prezentowanej potrawie.
Żeby nie zamęczać Was wywodami na temat odbudowy kondycji bierzemy się do dzieła. Nie chcemy usłyszeć NIE KRZYCZ hehehehe... Szczególnie, że długie weekendy mają to do siebie, że boli po nich głowa dużą część społeczeństwa.
Zielone świderki z pomidorami, papryką i kiełkami ( 4 osoby)
Składniki:
1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella
1 opakowanie kiełków stir fry
250 ml passaty
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 średnia papryka czerwona
2 łyżki kukurydzy
10 żółtych pomidorków koktajlowych
szczypior
oliwa z oliwek
estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron my robimy sos. Zaczynamy od papryki, którą kroimy w grubszą kostkę, do tego szalotkę również w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, ok. 2-3 łyżki i wrzucamy na nią na początek całe opakowanie stir fry i przesmażamy 2-3 min. Teraz dodajemy cebulę, paprykę i przesmażamy, aż staną się kruche. Następnie dodajemy passtę i czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem i dobrze mieszamy, aby pięknie nam okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. Obiadek gotowy :)
Idealne danie na tak zwany dzień następny. Będziecie zachwyceni smakiem.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
Mamy nadzieję, że długi weekend był udany i wypoczęliście na tyle dobrze, aby mieć siły do działania :) Dzisiaj jako, że dla niektórych weekend był zapewne ciężki ;) przygotowaliśmy przepis łatwy i dobrze odbudowujący kondycję po trudach hehe weekendu... Zarówno makaron jak i pomidory stawiają na nogi, więc dzisiaj takie też ingrediencje znajdują się w prezentowanej potrawie.
Żeby nie zamęczać Was wywodami na temat odbudowy kondycji bierzemy się do dzieła. Nie chcemy usłyszeć NIE KRZYCZ hehehehe... Szczególnie, że długie weekendy mają to do siebie, że boli po nich głowa dużą część społeczeństwa.
Zielone świderki z pomidorami, papryką i kiełkami ( 4 osoby)
Składniki:
1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella
1 opakowanie kiełków stir fry
250 ml passaty
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 średnia papryka czerwona
2 łyżki kukurydzy
10 żółtych pomidorków koktajlowych
szczypior
oliwa z oliwek
estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron my robimy sos. Zaczynamy od papryki, którą kroimy w grubszą kostkę, do tego szalotkę również w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, ok. 2-3 łyżki i wrzucamy na nią na początek całe opakowanie stir fry i przesmażamy 2-3 min. Teraz dodajemy cebulę, paprykę i przesmażamy, aż staną się kruche. Następnie dodajemy passtę i czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy. Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem i dobrze mieszamy, aby pięknie nam okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. Obiadek gotowy :)
Idealne danie na tak zwany dzień następny. Będziecie zachwyceni smakiem.
Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)
bardzo lubię takie proste dania - pełne zdrowia i najlepszego smaku :) poza tym, śliczny talerz!
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :) a talerz po babci już takich się nie robi :) Pozdrawiamy
Usuń