poniedziałek, 10 listopada 2014

Ziemniaki z kieszonkami.

Hej :)

Dzisiejsze menu to wspaniałe zapiekane ziemniaki z kieszonkami. Taka swoista robocza nazwa :) Idealne danie na jesienne popołudnia. Teraz jest ich dużo i najlepszej jakości. Jedzcie ziemniaki, bo są bardzo smaczne i niezwykle zdrowe. My jesteśmy fanami pieczonych ziemniaków. Robimy różne kombinacje z nimi. Ta propozycja jest idealnym dodatkiem z sosem tzatziki. Do tego surówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić u siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych potraw z nich zrobić. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszą propozycją.



























Ziemniaki z kieszonkami z żółtym serem i masłem czosnkowym (4 osoby)

12 średniej wielkości ziemniaków gotujemy ok. 15 minut tak, aby zmiękły. Kiedy już się podgotują, odcedzamy je i odstawiamy, żeby przestygły. W tym czasie robimy masło czosnkowe z ziołami. 1 łyżkę masła dobrze mieszamy z oregano, pieprzem, cayenne i 2 ząbkami czosnku. Kiedy ziemniaki przestygną wycinamy w nich po dwa wgłębienia w kształcie klinów. Nakładamy tam masło i plasterek sera żółtego. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. Kiedy ziemniaki pieką się mamy czas na przygotowanie tzatzików i surówki. Podajemy zaraz po upieczeniu.

Życzymy smacznego :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam czosnek, takie ziemniaczki muszą być niebiańsko dobre, tylko wolałabym chyba upiec te ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj z pieczeniem i napisz jak wyszły. :)

      Usuń
  2. Pieczona wersja również jest ok tylko niestety piecze się je minimum godzinę dlatego zaproponowaliśmy wersje prostszą. Wypróbuj wersje z pieczeniem i napisz jak Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...