poniedziałek, 10 listopada 2014

Ziemniaki z kieszonkami.

Hej :)

Dzisiejsze menu to wspaniałe zapiekane ziemniaki z kieszonkami. Taka swoista robocza nazwa :) Idealne danie na jesienne popołudnia. Teraz jest ich dużo i najlepszej jakości. Jedzcie ziemniaki, bo są bardzo smaczne i niezwykle zdrowe. My jesteśmy fanami pieczonych ziemniaków. Robimy różne kombinacje z nimi. Ta propozycja jest idealnym dodatkiem z sosem tzatziki. Do tego surówka i mamy super danie. Spróbujcie zrobić u siebie takie ziemniaki, bo są naprawdę super :). Będziemy co jakiś czas proponować kolejne propozycje ziemniaków na rożne sposoby, bo to wdzięczne warzywo i można dużo ciekawych potraw z nich zrobić. Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszą propozycją.



























Ziemniaki z kieszonkami z żółtym serem i masłem czosnkowym (4 osoby)

12 średniej wielkości ziemniaków gotujemy ok. 15 minut tak, aby zmiękły. Kiedy już się podgotują, odcedzamy je i odstawiamy, żeby przestygły. W tym czasie robimy masło czosnkowe z ziołami. 1 łyżkę masła dobrze mieszamy z oregano, pieprzem, cayenne i 2 ząbkami czosnku. Kiedy ziemniaki przestygną wycinamy w nich po dwa wgłębienia w kształcie klinów. Nakładamy tam masło i plasterek sera żółtego. Posypujemy tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 40 min. Kiedy ziemniaki pieką się mamy czas na przygotowanie tzatzików i surówki. Podajemy zaraz po upieczeniu.

Życzymy smacznego :)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam czosnek, takie ziemniaczki muszą być niebiańsko dobre, tylko wolałabym chyba upiec te ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczona wersja również jest ok tylko niestety piecze się je minimum godzinę dlatego zaproponowaliśmy wersje prostszą. Wypróbuj wersje z pieczeniem i napisz jak Ci smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...