wtorek, 25 listopada 2014

Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:)

Witamy wszystkich czytających :)


Dzisiaj wracamy do nadziewanych pieczarek. Temat przerobiony wzdłuż i wszerz przez wszystkich gotujących. Jednak postaramy się zainteresować Was naszą wersją. Jednak zanim zaczniemy pichcić coś wspólnie, chcielibyśmy jeszcze wtrącić kilka słów o pieczarkach. Wiecie, że warto je jeść ? Oto kilka faktów na ich temat.

1. Zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów
2. Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe
3. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi
4. Wzmacniają odporność
5. Dobre naturalne źródło witaminy D
6. Naturalne źródło kwasu foliowego

Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, pieczarki zaliczają się do tzw. żywności funkcjonalnej. Oprócz wartościowego białka (zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), a nawet witaminę D. Pieczarki mają rewelacyjny wpływ na zdrowie człowieka – twierdzą naukowcy. Niezależne od siebie badania dowiodły, że obecność pieczarek w diecie pomaga m.in. w odchudzaniu, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia.
Tekst zaczerpnięty z KobietaOnet

I co wy na to ? Mamy nadzieję, że znaliście te fakty i tyko utwierdziliśmy Was w przekonaniu, że zjedzony kilogram pieczarek w ostatnim miesiącu to samo zdrowie Hihi... Szkoda tylko, że tak naprawdę tylko jeden gatunek u nas króluje w sklepach. Trzymajmy kciuki, aby polscy producenci zaczęli uprawiać też i inne gatunki, nie przesadzając przy okazji z cenami w sklepach.

No to pieczarki w dłoń i do dzieła :)





Pieczarki nadziewane ryżem, a na dodatek domowe chipsy (4 osoby)

Składniki:
16 dużych pieczarek
100 g ryżu parboiled (1 woreczek)
1 niewielka czerwona papryka
1 duża cebula
żółty ser
tymianek, pieprz, ostra pasta chili, grzybowy sos sojowy

Zaczynamy od ugotowania ryżu. W czasie, kiedy ryż się gotuje, obieramy pieczarki ze skórek, a nogi wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Nie myjemy pieczarek, bo nabiorą wody i wyjdą nam stare kapcie, a nie pyszne danie :) Paprykę i cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem z przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Co do ziemniaków to gotujemy kilka na pół twardo, kroimy w cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów i cudacznych dodatków). Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy plasterki i chop do piekarnika poniżej pieczarek. Wszystko zapiekamy ok. 15 min. Całość ma fajnie się zapiec. Jak na zdjęciach powyżej. No to piecze nam się danie główne, teraz czas na dodatki, czyli surówka i sos.

Sos składniki :
1 opakowanie passaty
1 gałązka selera naciowego lub dwie, jeśli macie niewielkiego.
10 oliwek
4-5 łyżek płatków owsianych
oliwa z oliwek
oregano, bazylia, ostra papryka, pieprz

Zaczynamy od selera, którego kroimy w kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki. Rozgrzewamy w rondlu ok. 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy selera i chwilę go podsmażamy, aż zrobi się miękki. Teraz wlewamy passatę i dodajemy pokrojone oliwki razem z otrębami. Chwilę wszystko gotujemy i dosypujemy zioła i paprykę oraz pieprz. Zostawiamy na małym ogniu na ok. 5 minut i gotowe :) Na koniec możecie sos zaprawić jogurtem, ale nie jest to konieczne. Sos mamy gotowy. Teraz surówka.

Składniki surówka:
sałata kolorowa
1 duży pomidor
oliwki

Sałatę rwiemy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, a oliwki dodajemy w całości. My zrobiliśmy do tego sos z oliwy, musztardy, octu balsamicznego oraz oregano i pieprzu. Przygotowanie sosu jest proste. Do miseczki wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dodajemy 1/2 łyżki ostrej musztardy, kilka kropel octu balsamicznego, zioła i pieprz. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji i wylewamy na sałatkę. Dobrze mieszamy ze sobą składniki i gotowe :) Składników surówki może być oczywiście więcej, jeśli macie ochotę.

Podajemy wszystko razem i pałaszujemy, aż się uszy trzęsą :P Tak przynajmniej jedzą to nasze dzieci hehehe
No dobra my też ;)


Pozdrawiamy Was gorąco i zaglądajcie do nas częściej.



2 komentarze: