Tepanade - domowa wersja
Hej kochani :)
Dzisiaj szybki przepis na cudowną pastę rodem z Italii.
Słyszeliście zapewne o Tepanade. Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Czas przygotowania to kilkanaście minut, więc nie jest to pracochłonna sprawa i idealnie sprawdzi się jako fajny dodatek na domowe imprezy, grill czy tym podobne przyjemności.
Składniki:
1 puszka czarnych oliwek (najlepiej z pestką)
150 g suszonych pomidorów w zalewie
2 papryczki chili
4 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa płatków migdałów (prażone najlepsze)
1 łyżka stołowa pestek dyni, również prażone
1 łyżka kaparów
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy extra virgin
1/2 łyżeczki mielonego lnu
pieprz, suszony czosnek niedźwiedzi(1/2 łyżki)
Wszystkie składniki wrzucamy do jednego pojemnika i miksujemy na pastę. Przypominamy, że oliwki należy wcześniej pozbawić pestek :) Jeżeli lubicie sól to możecie nieco dosolić pastę, ale pamiętajcie im mniej soli tym zdrowiej. Generalnie jedyne co nam pozostaje to życzyć smacznego. Pastę możecie jeść z pieczywem, paluszkami czy użyć jako rodzaj przyprawy do sosu pomidorowego do spagetti. Wszystko w Waszych rękach. My uwielbiamy tepanade z kruchym pieczywem.
Życzymy smacznego :)
Słyszeć słyszałam, ale jakoś nie było mi dane jej spróbować;) Dzięki Tobie się to zmieniło:D Tepande wypróbowane i jest całkiem dobre!
OdpowiedzUsuń