Ananasowe curry z tofu i bakłażanem
Witamy ponownie :)
Dzisiaj propozycja rodem z południowo-wschodniej części Azji.
Bardzo proste w przygotowaniu curry na słodko, ale też ostro. Takie tajskie klimaty.
Lubicie to?
Składniki : (przepis na dwie osoby)
1 opakowanie tofu ok. 200g
1 szt. małego bakłażana
1 mała cebula (najlepiej słodka)
1/2 świeżego ananasa
1/2 puszki mleka kokosowego ok. 120 ml
1/2 łyżki stołowej pasty żółtego tajskiego curry
1 mały pęczek świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
olej kokosowy, pieprz, cytryna
Zaczynamy od pokrojenia składników na małe kostki. Kiedy mamy już wszystko pokrojone podsmażamy tofu na oleju kokosowym na złoty kolor. Nie musicie robić tego z każdej strony. Ważne, aby ładnie wyglądało i było nieco chrupkie. Odstawiamy tofu i na patelnię lub do woka wrzucamy cebulę i bakłażana. Przesmażamy do momentu kiedy cebula zeszkli się i wtedy dodajemy przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Wszystko chwilę razem dusimy i zalewamy mlekiem kokosowym. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min. Teraz czas na ananasa i pastę curry. Wrzucamy je do reszty składników i gotujemy kolejne 10 min. Danie jest już niemal gotowe. Na ostatnie 5 min. wrzucamy tofu i posiekaną kolendrę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, 1 łyżka stołowa wystarczy. Mieszamy całość ze sobą i to wszystko :) Danie jest gotowe. Podajemy z ryżem basmati, jaśminowym lub kokosowym.
Mamy nadzieję, że przepis spodoba się Wam i podzielicie się z nami swoimi opiniami.
Pozdrawiamy i smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz