Zapiekanka ziemniaczana : Śródziemnomorskie smaki

 Zapiekanka ziemniaczana: Śródziemnomorskie smaki

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was coś ciekawego z okolic morza Śródziemnego. Nie jest to danie, które tam znajdziecie bo to nasz pomysł, ale miło przypomina tamte smaki. 

Taka mała wariacja na temat pizzy z nutą smakową z Bliskiego Wschodu.

Zobaczcie jak to pięknie wygląda.




Składniki: (porcja na 2-3 osoby)

4 szt. średniej wielkości ziemniaków 
1 szt. młodej cukinii
1/2 szklanki dobrej pasaty
2 ząbki czosnku
1 sztuka mozzarelli 
3 łyżki stołowe cieciorki
2 duże pieczarki
Kilka czarnych oliwek
Kilka pomidorów koktajlowych
Jedna duża garść świeżego szpinaku
Żółty ser

Przyprawa Zaatar (zielony), pieprz, sól, oregano, ostry sos chili, curry, oliwa z oliwek


W pierwszym kroku gotujemy ziemniaki w mundurkach. Po ugotowaniu układamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. My rozgniatamy je szklanką lub kubkiem wypełniając spód i boki masą ziemniaczaną. Na ziemniaki wylewamy passatę wcześniej wymieszaną z sosem chili, oregano i pieprzem. Rozprowadzamy jak na pizzę. Posypujemy dość obficie przyprawą Zaatar.
W następnym kroku na ziemniaki układamy cukinię, a dokładnie paseczki cukinii lub tzw. makaron robiony widelcem. Teraz pokrojony świeży szpinak. Drobno kroimy czosnek i rozsypujemy na szpinak. Następna warstwa to pokrojone pieczarki, pokrojone oliwki i pomidory koktajlowe przekrojone na pół. Teraz czas na mozarellę pokrojoną w kostkę. Rozsypujemy ją na wierzch. Na sam koniec łyżeczką rozkładamy cieciorkę, wcześniej przygotowaną w marynacie zrobionej z przyprawy curry, oliwy i ostrego sosu chili. Rozkładamy to staranie w różnych miejscach, aby zachować estetykę. Na koniec posypaliśmy delikatnie serem w typie ementaler i oregano. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nastawionego na 185 stopni.

To tyle i życzymy smacznego. Danie jest naprawdę zaskakujące smakowo, ponieważ Zaatar nadaje mu ciekawego bliskowschodniego smaku. 



Komentarze

Popularne posty