środa, 8 kwietnia 2015

Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy

Witajcie witajcie :)

Ostatnio święta nieco nas spowolniły i rozleniwiły, ale to chyba normalne dla każdego. Od czasu do czasu trzeba zapomnieć o codziennych sprawach i nieco wypocząć, aby nabrać nowych sił do kolejnych działań :) Czasem w tym okresie trafia się np. do miejsc, gdzie nie ma dostępu do sieci i to jest zbawienne hehehe. Szczególnie dla tych, których social media pochłaniają bez reszty.
Jak to z Wami jest ? My czasem jesteśmy szczęśliwi, bo wtedy chętniej wracamy do bloga i pisania dla Was :)
Wracając do kuchni to zapewne każdy, a przynajmniej większość z nas, ma za sobą święta z dużą ilością jedzenia :) Dlatego dzisiaj delikatnie i lekko. Fajne i pyszne kule ryżowe.

Zobaczcie jak pięknie wyglądają, a przepis poniżej :)

Ryżowe kule z pieczarkami (4-5 osób)

Składniki:
200 g ryżu długoziarnistego lub dwie torebki
1 jajo
pieprz, tymianek, ostra papryka

Farsz:
10 pieczarek
1 duża cebula
pieprz, grzybowy sos sojowy, oregano

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dla leniuszków polecamy torebki z ryżem ugotować, aż będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Farsz to prosta sprawa ! Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek i pod koniec smażenia skrapiamy niewielką ilością grzybowego sosu sojowego. Nada wyrazisty grzybowy smak. Na koniec dodajemy sporo pieprzu, oregano. Farsz gotowy.

Z masy ryżowej odrywamy kawałki i w dłoniach formujemy okrąg, na który nakładamy pieczarkowy farsz. Zwijamy i kształtujemy kule wielkości hmmm np. kiwi, taka wielkość jest idealna. Następnie obtaczamy kule w roztrzepanym jaju i bułce tartej wymieszanej z otrębami. Smażymy na oliwie z oliwek z każdej strony i podajemy na gorąco z sosem sojowym i surówką. Możecie również zrobić jakiś inny sos. My czasem robimy do tego biały sos z imbirem i kolendrą. W sumie pomysłów jest dużo i pozostawiamy Wam wybór z jakim sosem to podacie.

Pozdrawiamy i jak zwykle smacznego :)

3 komentarze:

  1. Kule wyszły doskonale, choć ulepienie ich było nie lada wyzwaniem. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz nabrać wprawy i będzie szło sprawnie i szybko :) Dzięki za miły komentarz. Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. Przepis świetny, niestety szybko straciłam cierpliwość do tworzenia kul więc wszystko zmiksowałam na patelni. Pycha^^

      Usuń