piątek, 3 kwietnia 2015

Pasta z bobu a'la wasabi - idealny świąteczny dodatek.

Hej :)

Nasza dzisiejsza propozycja to fajny dodatek na święta. Idealna do jajek i w ogóle do potraw świątecznych. Taki szybki przepis, aby nie zawracać Wam głowy czytaniem.
Pastę robimy w dosłownie 10 min.  Możecie ją przygotować niemal przed samym świątecznym śniadaniem.

Składniki:
1 puszka bobu (w sezonie szklanka młodego bobu)
1 niewielka laska chrzanu
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub soku z limonki
1/2 łyżeczki pasty z zielonej kolendry
1 garść pestek z dyni
1 duża łyżka zielonego młodego jęczmienia
1 łyżka jogurtu w typie grackim
pieprz

Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia i blendujemy na gładką masę :) Gotowe !
Aha ! Co do chrzanu, to albo ścieracie wcześniej ręcznie zalewając kuchnię łzami, albo jeśli macie mocny blender, ścieracie go w blenderze czy mikserze. Nasz blender niestety dość słabieńki, więc łzy ciekły :) Wypróbujcie ten przepis, bo smakuje super, a i jest dobrym dodatkiem nie tylko na świąteczny stół, ale też np. dla zwolenników sushi czy jeśli jadacie, to wędlin itp.

Pozdrawiamy


2 komentarze:

  1. świetna pasta, a bób uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla nas jest idealna. To nowy pomysł i jesteśmy zachwyceni smakiem :) Mamy nadziej, że też Ci posmakuje jeśli zechcesz wypróbować. Pozdrawiamy

      Usuń