wtorek, 12 maja 2015

Rolada z warzywami. Przepyszna !

Dzień dobry wszystkim czytającym :)

Nie będziemy dziś zanudzać Was rozpisywaniem się, jakie to super danie przygotowaliśmy. Po prostu zapraszamy do poczytania przepisu i  wypróbowania go w swojej kuchni.
Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady.

A więc do dzieła :)


Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :)

Składniki:
1 ciasto francuskie
pocięte migdały
sezam
oliwa z oliwek

Warstwa I:
1 puszka cieciorki
5-6 plasterków jalapeno
5 pomidorów suszonych
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka pestek dyni
pieprz, sporo suszonej bazylii

Warstwa II:
2 buraki gotowane
3 duże łodygi selera naciowego
garść słonecznika
garść płatków żytnich
pieprz, oregano

Zaczynamy od przepłukania ciecierzycy z zalewy. Następnie wszystkie składniki z pozycji "Warstwa I" wrzucamy do jednego naczynia i miksujemy na jednolitą masę, podobnie jak w przypadku hummusu. Odstawiamy i zabieramy się za warstwę drugą. Do osobnego naczynia ucieramy na grubych oczkach gotowane buraki, dodajemy słonecznik, płatki żytnie i przyprawy. Mieszamy wszystko i teraz czas na seler. Seler kroimy w drobną kostkę i delikatnie przesmażamy na oliwie z oliwek do momentu, aż się zeszkli, po czym dodajemy go do buraków. Mieszamy i mamy gotowy farsz. 

W etapie kolejnym włączamy piekarnik, niech się rozgrzewa do temperatury ok. 200 C, a my w tym czasie przygotujemy roladę. Na blaszce rozprowadzamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozwijamy ciasto francuskie. Pamiętajcie, żeby ciasto do ostatniej chwili przed użyciem było w lodówce. Rozwijamy ciasto na stolnicy lub blacie i smarujemy je masą z ciecierzycy, trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie i równo rozsmarowujemy, pozostawiając na krótszych częściach ciasta nieco miejsca na sklejenie po zwinięciu. Jeśli już rozsmarowaliście masę teraz czas na drugą warstwę. Rozkładamy drugi farsz na wcześniejszej warstwie i za pomocą pergaminu, w który było owinięte ciasto, zwijamy całość w rulon. Zaklejamy końcówkę i przekładamy na posmarowaną blaszkę. Następnie smarujemy ciasto oliwą, chyba że wolicie rozkłóconym białkiem, nacinamy w kilku miejscach i posypujemy sezamem oraz migdałami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min. Gotowe :) Możecie podać to tego dania jakiś biały sos, np. serowy lub holenderski. Wybór pozostawiamy Wam.

Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

3 komentarze: