piątek, 22 maja 2015

Młode brokuły z zielonymi szparagami. Pychotka !

Hej kochani :)

Co powiecie na lekkie danie na zielono ? Tak, dziś sama zielenina. Udało nam się kupić młode brokuły i przepiękne zielone szparagi. Od razu do głowy przyszła myśl, że na pewno podamy je z młodymi ziemniakami i jeszcze z kilkoma dodatkami. Młode brokuły są niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie.

Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby)

Składniki:

2 pęczki młodych brokułów
2 pęczki zielonych szparagów
1 kg ziemniaków
400 gr zielonej fasolki szparagowej
2 duże marchewki
1 słodka śmietanka 12%
1/2 szklanki tartego żółtego sera
1 serek Lazur
rzeżucha
pieprz, gałka muszkatołowa, sól

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę z marchewką my ugotowaliśmy na parze, a brokuły i szparagi w lekko osolonej wodzie na krucho. Prosto i szybko. W trakcie kiedy gotujemy warzywa, przygotowujemy sos. Do rondla wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy sery i na małym ogniu gotujemy, aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodajemy pieprz i ścieramy nieco gałki muszkatołowej. Mieszamy i sos jest gotowy. Podajemy wszystko razem i warzywa polewamy sosem serowym. Gotowe i pyszne :)
Postaramy się pokazać Wam jeszcze kilka pomysłów na szparagi i młode brokuły, bo to bardzo wdzięczne warzywa, no i mega smaczne. Koniecznie wypróbujcie !

Pozdrawiamy


Szparagowe<3Love

8 komentarzy:

  1. Zdrowe, swieze i apetyczne! A do tego piekne ujecia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia jak zwykle zachwycają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkie dzięki :) Pozdrawiamy !

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycje. Od dziecka jestem veganką i powiem, że uwielbiam takie potrawy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezwykle nas to cieszy, że trafiamy w Wasze gusta :) Pozdrawiamy i zapraszamy ponownie :)

      Usuń