Młode brokuły z zielonymi szparagami. Pychotka !
Hej kochani :)
Co powiecie na lekkie danie na zielono ? Tak, dziś sama zielenina. Udało nam się kupić młode brokuły i przepiękne zielone szparagi. Od razu do głowy przyszła myśl, że na pewno podamy je z młodymi ziemniakami i jeszcze z kilkoma dodatkami. Młode brokuły są niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie.
Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby)
Składniki:
2 pęczki młodych brokułów
2 pęczki zielonych szparagów
1 kg ziemniaków
400 gr zielonej fasolki szparagowej
2 duże marchewki
1 słodka śmietanka 12%
1/2 szklanki tartego żółtego sera
1 serek Lazur
rzeżucha
pieprz, gałka muszkatołowa, sól
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę z marchewką my ugotowaliśmy na parze, a brokuły i szparagi w lekko osolonej wodzie na krucho. Prosto i szybko. W trakcie kiedy gotujemy warzywa, przygotowujemy sos. Do rondla wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy sery i na małym ogniu gotujemy, aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodajemy pieprz i ścieramy nieco gałki muszkatołowej. Mieszamy i sos jest gotowy. Podajemy wszystko razem i warzywa polewamy sosem serowym. Gotowe i pyszne :)
Postaramy się pokazać Wam jeszcze kilka pomysłów na szparagi i młode brokuły, bo to bardzo wdzięczne warzywa, no i mega smaczne. Koniecznie wypróbujcie !
Pozdrawiamy
Co powiecie na lekkie danie na zielono ? Tak, dziś sama zielenina. Udało nam się kupić młode brokuły i przepiękne zielone szparagi. Od razu do głowy przyszła myśl, że na pewno podamy je z młodymi ziemniakami i jeszcze z kilkoma dodatkami. Młode brokuły są niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą sami zobaczcie jak wyszło nam to danie.
Składniki:
2 pęczki młodych brokułów
2 pęczki zielonych szparagów
1 kg ziemniaków
400 gr zielonej fasolki szparagowej
2 duże marchewki
1 słodka śmietanka 12%
1/2 szklanki tartego żółtego sera
1 serek Lazur
rzeżucha
pieprz, gałka muszkatołowa, sól
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Fasolkę z marchewką my ugotowaliśmy na parze, a brokuły i szparagi w lekko osolonej wodzie na krucho. Prosto i szybko. W trakcie kiedy gotujemy warzywa, przygotowujemy sos. Do rondla wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Dodajemy sery i na małym ogniu gotujemy, aż sery się rozpuszczą. Na koniec dodajemy pieprz i ścieramy nieco gałki muszkatołowej. Mieszamy i sos jest gotowy. Podajemy wszystko razem i warzywa polewamy sosem serowym. Gotowe i pyszne :)
Postaramy się pokazać Wam jeszcze kilka pomysłów na szparagi i młode brokuły, bo to bardzo wdzięczne warzywa, no i mega smaczne. Koniecznie wypróbujcie !
Pozdrawiamy
Zdrowe, swieze i apetyczne! A do tego piekne ujecia! :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :) Pozdrawiamy
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście i smacznego jeśli wypróbujesz :)
UsuńZdjęcia jak zwykle zachwycają :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki :) Pozdrawiamy !
OdpowiedzUsuńSuper propozycje. Od dziecka jestem veganką i powiem, że uwielbiam takie potrawy
OdpowiedzUsuńNiezwykle nas to cieszy, że trafiamy w Wasze gusta :) Pozdrawiamy i zapraszamy ponownie :)
Usuń