czwartek, 19 marca 2015

Kofty z ciecierzycy z kaszą gryczaną.

Witajcie :)

Kofta - bardzo popularne danie na Bałkanach, Turcji, Bliskim Wschodzie i w basenie morza czarnego.
Na pewno wiecie cóż to jest i zapewne próbowaliście. W tamtym rejonie są one robione głównie z mięsa. Nasza wersja jest oczywiście wegetariańska, ale z zachowaniem składników z tamtych rejonów. Chcieliśmy oddać klimat tamtego rejonu. Tak więc dlatego pojawia się u nas ciecierzyca, soczewica i trochę innych dodatków. Jednak mając na uwadze, gdzie mieszkamy pomyśleliśmy, że ciekawym dodatkiem będzie klasyczna kasza gryczana, taki nasz lokalny akcent :)
Podsumowując kofty wyszły wyśmienite i zapewne, jeśli zechcecie zrobić je w swoich domach, na pewno będziecie zadowoleni ze smaku tego dania.

Zatem do dzieła :P

Kofty z ciecierzycy oraz kasza gryczana (4-5 osób)

Składniki:
1 puszka cieciorki
1 serek w typie włoskim
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
3 ząbki czosnku
3 łyżki sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
płatki żytnie
bułka tarta
estragon, pieprz, cayenne, sos sojowy

Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę jak na hummus. W misce rozdrabniamy dobrze ser włoski i dodajemy masę z cieciorki i sezamu. Wszystko dobrze mieszamy razem. Teraz musimy ugotować czerwoną soczewicę, co zajmie nam kilka minut. Soczewica po wrzuceniu do wrzątku będzie dobra po ok. 5 minutach. Przelewamy ją na sito, płuczemy zimną wodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy pieprz, nieco sosu sojowego i pieprz cayenne. Wyrabiamy idealną masę i odrywając części ciasta tworzymy małe kotleciki. Najlepiej je wyrabiać na palcach wtedy będą miały fajny kształt. Obtaczamy na talerzu w wcześniej przygotowanej mieszance bułki tartej z płatkami żytnimi. Smażymy na oliwie z oliwek. Gotowe :)
Podajemy z kaszą gryczaną w naszej wersji lub z innym dodatkiem typu ryż czy kuskus. Możecie oczywiście dodatek zrobić według własnego uznania. Nie każdy lubi kaszę gryczaną :)

Ważnym dla nas elementem smakowym jest jeszcze sos. Zrobiliśmy go z jogurtu w typie greckim, czosnku, sosu miętowego i pieprzu. Idealnie komponuje się do tego dania. Polecamy ! Surówkę zrobicie sobie z tego, co akurat macie w kuchni i będzie SUPER :)

Życzymy wszystkim smacznego :)

2 komentarze: