wtorek, 10 marca 2015

Ziemniaki w cieście z paprykarzem

Hej :)

Ostatnio mamy często chęć na ziemniaczane wariacje, to chyba wynik zimowej aury i średniej dostępności dużej ilości warzyw. Inspiracją tego dania była kuchnia z nad morza czarnego, dlatego też używaliśmy do niej  przyprawy z tamtego regionu. Skupiliśmy się na najbardziej znanymi czyli bułgarskiej czubricy i gruzińskiej chameli suneli. Świetne połączenie, które dało niesamowity efekt smakowy. Bałkany i Kaukaz to niesamowite rejony, które szczycą się niezwykle smaczną kuchnią i co najważniejsze, mnóstwem wspaniałych warzyw, o których na północy możemy tylko pomarzyć. Pomidory czy papryka z tamtych rejonów to wręcz marzenie każdego wegetarianina :) Wspaniałe łąki pokryte mnóstwem ziół. Hmmm można się rozmarzyć. A'propos marzeń to wyprawa do Gruzji jest jednym z takich marzeń. Zawsze chcieliśmy tam polecieć i zwiedzić  ten kraj. Nie wspominając o kuchni, która uchodzi za jedną z lepszych na świecie. Też macie takie marzenia ?

Wróćmy jednak do naszego dania. Na początek oczywiście zdjęcia. Pięknie wygląda to danie.

Ziemniaczki w cieście i paprykarz w stylu kuchni morza czarnego. (4-5 osób)

Składniki paprykarz:
3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta)
1 duża cebula czosnkowa
1 młoda cukinia
1 puszka pomidorów w soku
1/2 opakowania świeżego szpinaku
garść pestek z dyni
oliwa z oliwek
pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy

Papryki, cebulę i cukinię kroimy w grubsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Przesmażamy ok. 5 minut i wlewamy pomidory wraz z sokiem. Polecamy te krojone, szybciej rozpadną się w gotowaniu. Zagotowujemy i dodajemy garść pestek z dyni oraz przyprawy. Chumeli suneli dodajemy dość sporo. Dusimy kolejne parę minut i dodajemy szpinak. Przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze, aż szpinak zmięknie. Jeśli będzie potrzeba możecie podlać lekko wodą lub dodać nieco passaty. Jeżeli lubicie takie dania mocno ostre, to polecamy dodać jeszcze jedną papryczkę chili. Na talerzu posypujemy paprykarz sezamem.
Danie jest gotowe :)

Teraz czas na ziemniaki.

Składniki:
1/2 kg ziemniaków na frytki
2 jajka
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
maka kukurydziana
mleko
czosnek niedźwiedzi, czubrica czerwona

Z 2 żółtek, mieszanki mąk, mleka i przypraw rozrabiamy ciasto jak na naleśniki, ale dużo gęstsze. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby ciasto nie straciło puszystości. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Ziemniaki gotujemy wcześniej w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Możecie je ugotować dzień wcześniej. Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ok. 1 cm. Kolejno zanurzamy plasterki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z paprykarzem. Możecie również do ziemniaków zrobić jakiś fajny sos, który lubicie. My podaliśmy do nich sos jogurtowo - czosnkowy z miętą oraz tajski słodki sos chili.

Polecamy Wam to danie. Jest naprawdę wyśmienite. Przyprawy robią swoje :)

Pozdrawiamy

5 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Obśliniłam się. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze :P Smakuje wyśmienicie. Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A dziękować, dziękować :) Pozdrawiamy !

      Usuń
  3. Ale w jakich proporcjach te mąki z jajkiem??? :|

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...