środa, 4 marca 2015

Szybkie danie dla studenta za 2,50 zł/os.

Hej kochani :)

Dzisiaj szybkie danie. W sumie skojarzyło się nam z kuchnią dla studentów. Oni zawsze jedzą biednie i szybko, choć zapewne są i tacy, którzy lubią konkretnie ugotować. Coś w stylu parówka z wody itd., żeby szybciej, bo czasu nie ma. Pomyśleliśmy, że należałoby im troszkę pomóc. Może nie odkrywamy dla Was jakiejś Ameryki, ale czasem choć wskazanie kierunku działania jest najważniejsze.  I tak potraktowaliśmy dzisiejszą propozycje dla Was :)

Nasza propozycja to prosty ryż z warzywami i makaronem. Pożywne, zdrowe, a przy tym niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Po co zamawiać pizzę ? Ugotujcie coś sami szybko i bezboleśnie.

Koszt tego dania to 9,90 zł na 4 głodne osoby.


Ryż z warzywami, soczewicą i makaronem babuni :) (4 osoby - 9,90 zł)

Składniki:
1 torebka ryżu parboiled, 100 g
1 puszka soczewicy
8 pieczarek
1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka)
2 ząbki czosnku
1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
trochę kiełków, np. brokuła
oliwa z oliwek
pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir

Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużą patelnię wlewamy ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzewamy i dodajemy warzywa mrożone. Przesmażamy ok. 5 minut i podlewamy wodą, ale nie zbyt dużo. Tak na równi z warzywami. Dodajemy jedną łyżeczkę koncentratu pomidorowego, pieprz, sos sojowy, sos chili, oregano i imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zrobią się kruche (często mieszamy). Warzywa gotują się na małym ogniu, a my w tym czasie kroimy pieczarki w cienkie półplasterki i dodajemy do warzyw. Soczewicę wylewamy na sito, dobrze płuczemy z zalewy i dodajemy również do warzyw. Nastawiamy wodę w małym rondelku i po zagotowaniu wrzucamy na 3 minuty makaron babuni. Po ok. trzech minutach odcedzamy, przekładamy do warzyw na patelnię i gotujemy razem jeszcze chwilę, aż makaron dobrze wchłonie resztkę płynu, który nam pozostał na patelni. Teraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Ostatnia czynność to odcedzenie ryżu. Dobrze jest go przelać zimną wodą i kiedy woda obcieknie, rozcinamy torebkę i dodajemy do warzyw z makaronem. Mieszamy i gotowe. Dodatkową naszą radą to możliwość zamiany makaronu babuni na Chow mein, który nie gotujemy tylko zalewamy wrzątkiem na 4 min. Zapewne większość studentów ma szybkie chińskie zupki. Wyciągnijcie makaron z zupki, a proszek dodawany do makaronu wyrzućcie do kosza. To sama chemia, nie warto tego pochłaniać :)

Mamy nadzieję, że przyda Wam się nasz pomysł, a przynajmniej wytyczy ścieżkę, którą należy kroczyć, aby tanio, zdrowo i dobrze się odżywiać. Zaglądajcie do nas, a na pewno często znajdziecie pomysły na tanie, szybkie i zdrowe jedzenie.

Pozdrawiamy

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Hehe :) My też, dlatego ja kupiliśmy. Mamy taki targ u siebie co środę gdzie przyjeżdżają ludzie z klamotami z Niemiec i można wynaleźć takie fajne cudeńka. Super sprawa bo za 10-15 zł możemy czasem kupić wiele fajnych rzeczy idealnych do zdjęć.

      Usuń
  2. Przepis ciekawy, ale na pewno nie na 4 głodnych studentów, raczej na dwóch :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. HEHE może dla takich niewiarygodnie głodnych :)

      Usuń
  3. Co z soczewica? W którym momencie jest dodawana? Co z pieczarkami, czosnkiem cebulą? Kiełki dodać na końcu bez podgrzewania? Pomocy! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooooo przypadkiem wersja robocza przepisu się wkleiła Upssss Sorry ! Poprawiamy natychmiast !

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...