Wieczorem coś na ciepło, czyli szybki makaron.
Hej :)
Macie czasem problem z niewiedzą co dzisiaj zrobić do jedzenia ? Wracacie późno, nie mieliście czasu zjeść na mieście, a coś na ciepło przynajmniej raz dziennie trzeba zjeść. Tak mieliśmy wczoraj. Wyjazd się przedłużył i nie chciało nam się wymyślać nie wiadomo jakich frykasów. Na szybko zobaczyliśmy co jest w lodówce i wiadomo, najprostsza forma to makaron :)
Muszelki z buraczkami i jajkiem (3-4 osoby)
Składniki:
1/2 opakowania makaronu muszelki
1 jajko na twardo
1 średni burak
2 gałązki selera naciowego
5 pieczarek średniej wielkości
1 cebula
2 duże łyżki jogurtu
oliwa z oliwek
pieprz, majeranek, oregano, sos sojowy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobne kawałki. Buraka kroimy w drobną kostkę. Najlepiej mieć buraki już obgotowane, które bez problemu dostaniecie w marketach. Następnie kroimy w kostkę cebulę i selera naciowego. Na koniec pieczarki, które kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią warzywa. Przesmażamy aż się zeszklą. Doprawiamy przyprawami i dodajemy dwie duże łyżki jogurtu i pokrojone jajko, chwilę dusimy wszystko razem, po czym przekładamy do makaronu, który odcedziliśmy wcześniej i przelaliśmy oliwą. Mieszamy sos z makaronem i gotowe :) Minęło nam ok. 20-25 min. i mamy naprawdę smaczne jedzonko :)
Pozdrawiamy
Macie czasem problem z niewiedzą co dzisiaj zrobić do jedzenia ? Wracacie późno, nie mieliście czasu zjeść na mieście, a coś na ciepło przynajmniej raz dziennie trzeba zjeść. Tak mieliśmy wczoraj. Wyjazd się przedłużył i nie chciało nam się wymyślać nie wiadomo jakich frykasów. Na szybko zobaczyliśmy co jest w lodówce i wiadomo, najprostsza forma to makaron :)
Muszelki z buraczkami i jajkiem (3-4 osoby)
Składniki:
1/2 opakowania makaronu muszelki
1 jajko na twardo
1 średni burak
2 gałązki selera naciowego
5 pieczarek średniej wielkości
1 cebula
2 duże łyżki jogurtu
oliwa z oliwek
pieprz, majeranek, oregano, sos sojowy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Jajko gotujemy na twardo i kroimy w drobne kawałki. Buraka kroimy w drobną kostkę. Najlepiej mieć buraki już obgotowane, które bez problemu dostaniecie w marketach. Następnie kroimy w kostkę cebulę i selera naciowego. Na koniec pieczarki, które kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią warzywa. Przesmażamy aż się zeszklą. Doprawiamy przyprawami i dodajemy dwie duże łyżki jogurtu i pokrojone jajko, chwilę dusimy wszystko razem, po czym przekładamy do makaronu, który odcedziliśmy wcześniej i przelaliśmy oliwą. Mieszamy sos z makaronem i gotowe :) Minęło nam ok. 20-25 min. i mamy naprawdę smaczne jedzonko :)
Pozdrawiamy
Uwielbiam proste dania :-)
OdpowiedzUsuńMy również ;) Pozdrawiamy
UsuńProste, ale na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńNam smakowało bardzo. Lubimy takie szybkie dania wymyślane na poczekaniu :) Pozdrawiamy !
Usuńczy to jest makaron muszelki? Apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń