piątek, 6 marca 2015

Omlet ze szpinakiem i koprem włoskim

Witajcie :)

Jajka to dobre jedzenie :P Lubicie ? Pewnie nie wszyscy, jednak warto je jeść, ponieważ są bardzo zdrowe. Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin, m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. Rano zjedzone jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Jak wiadomo można jeść je na wiele sposobów. Jeden z naszych ulubionych chcemy wam pokazać dzisiaj, czyli omlet.

Nasz dzisiejsza wersja jest prosta i łatwa do zrobienia. Chociaż jak się robi pierwszy raz to może nieco kłopotów przysporzyć, ale tylko odrobinę. Ważne jest mieć dobrą patelnię i trochę cierpliwości, i wszystko będzie OK.

Bierzmy się do pracy :)



Omlet ze szpinakiem i fenkułem. (2 osoby)

Składniki:
3 jajka
1/2 kopru włoskiego
duża garść świeżego szpinaku
1 mała cebula
4 pieczarki
1 duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
kukurydza konserwowa
oliwa z oliwek
pieprz, tymianek, ostra papryka, sól, gałka muszkatołowa

Zaczynamy od pokrojenia pieczarek, cebuli, kopru włoskiego w drobną kostkę. Na  średnią patelnię wlewamy nieco oliwy i przesmażamy na początek koper włoski, aż się zeszkli. Odkładamy go do miseczki. Teraz dolewamy nieco oliwy i wrzucamy na patelnię cebulę i pieczarki. Przesmażamy na małym ogniu, w czasie kiedy warzywa smażą się, delikatnie wbijamy jajka do miseczki. Dodajemy łyżkę jogurtu, pieprz, sporo tymianku roztartego w dłoniach, trochę soli, papryki ostrej i na koniec ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Masę jajeczną dobrze roztrzepujemy, aby wbić jak najwięcej powietrza. W tym czasie pieczarki z cebulą już nam się przesmażyły, więc wlewamy delikatnie na patelnię masę jajeczną. Zmniejszamy ogień i delikatnie drewnianą packą odpychamy ścinające się jajko do środka patelni. DELIKATNIE ! Kiedy odsuwamy jajko do środka, to nieścięte powinno się wlewać w jego miejsce. Kiedy zauważycie, że jajko zaczyna się ogólnie ścinać, czyli nie jest już płynne, wtedy nakładamy koper włoski. Delikatnie smażymy od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby omlet odkleił się od patelni. Możecie delikatnie bokami podlać oliwę, lepiej będzie się smażył, jeśli Wasza patelnia nie jest w najlepszej kondycji ;) W między czasie opłuczcie i obierzcie z łodyżek szpinak, a następnie przelejcie gorącą wodą, aby się zblanszował. Jak odcieknie z wody przełóżcie go na omleta i posypcie pieprzem i kukurydzą. Omlet powinien być gotowy :) Jeśli dobrze jeździ po patelni, a wierzchnia część jest już fajnie ścięta, to na pewno jest gotowy. Pamiętajcie, że omlet najlepszy jest taki lekki, nie przesmażony. Podajemy go samego np. z grzankami lub nasz ulubiony sposób z ryżem basmati i surówką. Może być oczywiście samodzielnym daniem. Wybór należy do Was.

Pozdrawiamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz