wtorek, 10 lutego 2015

Gulasz pomidorowy z porem i selerem

Hej kochani :)

Dziś w menu propozycja dość wszechstronna, a to dlatego, że można ją podawać z wieloma dodatkami. Lubicie gulasze, ragout czy paprykarze ? My bardzo przepadamy za takimi "zbitkami" witamin, które do tego można podawać praktycznie do wszystkiego. Czy to z kopytkami czy wszelkimi kluskami, makaronami czy po prostu do ziemniaków. Najlepsze w tego typu daniach jest to, że są łatwe i szybkie do wykonania, a przy tym nie drogie, co spełnia nasze wszelkie oczekiwania. Nie mówiąc o walorach smakowych. No to do roboty :)

Gulasz pomidorowy z porem, selerem naciowym i oliwkami (4 osoby)

Składniki:
2 białe części pora
2 łodygi selera naciowego
1 opakowanie passaty
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwki
oliwa z oliwek
pieprz, estragon, pasta sambal oelek,

Warzywa kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i przesmażamy, aż się zeszklą. Kiedy już są odpowiednio podsmażone wlewamy całą passatę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, pieprz, pastę sambal oelek, i dusimy do miękkości. Jeśli macie nie wystarczająco gęsta passatę możecie dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wtedy gulasz nabierze gęstości. Na koniec dodajemy oliwki w takiej ilości jaką lubicie. My dodaliśmy całe z pestkami, ale możecie równie dobrze dodać czarne lub zielone. Nie ma to znaczenia, a sami wiecie jakie oliwki najlepiej lubicie, a jak oliwek nie lubicie, to możecie ten etap opuścić. Oliwki są tylko dodatkiem, więc nie zmienia to smaku gulaszu. Podajemy go do makaronu, klusek, kopytek czy ziemniaków. Od Was zależy z czym będziecie mieli ochotę go zjeść. My dodaliśmy go do ziemniaków w mundurkach z surówką z rukoli, buraka i rzodkwi lodowej. Surówkę polaliśmy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. To wszystko, danie jest gotowe.


Pozdrawiamy i życzymy smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda! Musze przyznać , że jeszcze takiej wersji gulaszu nie robiłam. Muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj. Smakuje wyśmienicie :) Pozdrawiamy

      Usuń