Wiśnie w syropie
Witajcie :)
Ostatnio robiliśmy ciasteczka z naszymi ulubionymi wiśniami w syropie, które możecie przypomnieć sobie TUTAJ i obiecaliśmy Wam przepis na tą konfiturę, tak więc dotrzymujemy słowa i poniżej znajdziecie przepis na wisienki. Oczywiście można je dodawać nie tylko do ciast, ale do rożnych innych potraw. Polecamy je do kisielu lub do waniliowego budyniu. A jak je zrobicie w swoich domach to zapewne znajdziecie jeszcze tysiąc innych pomysłów na ich wykorzystanie.
Najpierw oczywiście zdjęcia :)
Wiśnie w słodkim syropie :) Wyśmienite.
Składniki:
1 kg wiśni
1 kg cukru
Na konfiturę należy wybrać dorodne, nie za duże, dojrzałe owoce. Umyć, oczyścić z szypułek i wypestkować. Do płaskiego rondla wrzucamy wiśnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ustawiamy rondel na niezbyt silnym ogniu i podgrzewamy. Od czasu do czasu potrząsamy rondlem, nie mieszamy. Gdy konfitura się zagotuje smażymy ok. 10 minut, w między czasie zbieramy powstałą pianę. Odstawiamy do wystudzenia. Powtarzamy smażenie jeszcze 2-3 krotnie. Po czym napełniamy konfiturą niewielkie słoiczki. Pasteryzujemy jak klasyczne przetwory domowe.
To wszystko :) Mamy nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i będziecie zadowoleni.
Pozdrawiamy.
Ostatnio robiliśmy ciasteczka z naszymi ulubionymi wiśniami w syropie, które możecie przypomnieć sobie TUTAJ i obiecaliśmy Wam przepis na tą konfiturę, tak więc dotrzymujemy słowa i poniżej znajdziecie przepis na wisienki. Oczywiście można je dodawać nie tylko do ciast, ale do rożnych innych potraw. Polecamy je do kisielu lub do waniliowego budyniu. A jak je zrobicie w swoich domach to zapewne znajdziecie jeszcze tysiąc innych pomysłów na ich wykorzystanie.
Najpierw oczywiście zdjęcia :)
Wiśnie w słodkim syropie :) Wyśmienite.
Składniki:
1 kg wiśni
1 kg cukru
Na konfiturę należy wybrać dorodne, nie za duże, dojrzałe owoce. Umyć, oczyścić z szypułek i wypestkować. Do płaskiego rondla wrzucamy wiśnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ustawiamy rondel na niezbyt silnym ogniu i podgrzewamy. Od czasu do czasu potrząsamy rondlem, nie mieszamy. Gdy konfitura się zagotuje smażymy ok. 10 minut, w między czasie zbieramy powstałą pianę. Odstawiamy do wystudzenia. Powtarzamy smażenie jeszcze 2-3 krotnie. Po czym napełniamy konfiturą niewielkie słoiczki. Pasteryzujemy jak klasyczne przetwory domowe.
To wszystko :) Mamy nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i będziecie zadowoleni.
Pozdrawiamy.
mmm... takie wisienki to muszą byc pycha :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne :)
Usuńale to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWspaniale smakują jako dodatek do kisielu :P hmmmm
UsuńTeż robię takie wiśnie i mam właśnie słoiczek otwarty w lodówce. Są mega pyszne!
OdpowiedzUsuńSuper :) Przepis mamy od babci. fajnie, że zna go jeszcze ktoś inny :) Pozdrawiamy
Usuń