środa, 4 lutego 2015

Wiśnie w syropie

Witajcie :)

Ostatnio robiliśmy ciasteczka z naszymi ulubionymi wiśniami w syropie, które możecie przypomnieć sobie TUTAJ i obiecaliśmy Wam przepis na tą konfiturę, tak więc dotrzymujemy słowa i poniżej znajdziecie przepis na wisienki. Oczywiście można je dodawać nie tylko do ciast, ale do rożnych innych potraw. Polecamy je do kisielu lub do waniliowego budyniu. A jak je zrobicie w swoich domach to zapewne znajdziecie jeszcze tysiąc innych pomysłów na ich wykorzystanie.

Najpierw oczywiście zdjęcia :)



Wiśnie w słodkim syropie :) Wyśmienite.

Składniki:
1 kg wiśni
1 kg cukru

Na konfiturę należy wybrać dorodne, nie za duże, dojrzałe owoce. Umyć, oczyścić z szypułek i wypestkować. Do płaskiego rondla wrzucamy wiśnie, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ustawiamy rondel na niezbyt silnym ogniu i podgrzewamy. Od czasu do czasu potrząsamy rondlem, nie mieszamy. Gdy konfitura się zagotuje smażymy ok. 10 minut, w między czasie zbieramy powstałą pianę. Odstawiamy do wystudzenia. Powtarzamy smażenie jeszcze 2-3 krotnie. Po czym napełniamy konfiturą niewielkie słoiczki. Pasteryzujemy jak klasyczne przetwory domowe.

To wszystko :) Mamy nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i będziecie zadowoleni.

Pozdrawiamy.

6 komentarzy:

  1. mmm... takie wisienki to muszą byc pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wspaniale smakują jako dodatek do kisielu :P hmmmm

      Usuń
  3. Też robię takie wiśnie i mam właśnie słoiczek otwarty w lodówce. Są mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Przepis mamy od babci. fajnie, że zna go jeszcze ktoś inny :) Pozdrawiamy

      Usuń