środa, 18 lutego 2015

Penne Italia tri colore.

Hej kochani :)

Dzisiaj szybciutki przepis na makaron penne w kolorach Włoch. Jak wiecie uwielbiamy kolorowe jedzenie i dzisiejsza inspiracja jak w tytule "Tri colore", czyli trzy kolory Włoch. Nam one kojarzą się oczywiście z oliwkami, pomidorami i włoskimi serami.  Dzisiaj nie będzie tych składników, ale za kolory Włoch uznaliśmy paprykę, szpinak i cebulę. Wszystko w serowym sosie. Pychotka :)

Zaczynajmy zatem gotowanie :)

Penne trzy kolory Włoch (4-5 osób)

Składniki:
1 opakowanie makaronu penne
2 czerwone papryki
1 duża cebula
6 brykietów szpinaku
1 słodka śmietanka 12%, 200 ml
1 serek topiony
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
tymianek, pieprz

Makaron gotujemy al dente i przelewamy oliwą z oliwek. Paprykę i cebulę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na patelnię, aby lekko przesmażyć, aż do zeszklenia się cebuli. Następnie zalewamy warzywa śmietanką. Zagotowujemy i dodajemy szpinak oraz pokrojony w kostkę serek topiony. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem. Na małym ogniu gotujemy do rozpuszczenia się sera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy jeszcze chwilę i przelewamy sos do makaronu, który mieszamy, aby dobrze pokrył makaron. Danie jest gotowe :) Możecie posypać serem w typie parmezanu.

Życzymy smacznego :)

Pozdrawiamy.

8 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wyśmienicie :) Polecamy wypróbuj.

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda ! Taki kolorowy widok, zapachniało wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to chyba tęsknota za wiosną :) Pozdrawiamy !

      Usuń
  3. Bardzo ciekawie i kolorowo się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...