środa, 25 lutego 2015

Klasyczna zupa jarzynowa z czerwoną fasolą

Hej :)

Jak już pisaliśmy wiecie, że przepadamy za zupami. Dzisiaj jakiś taki ponury dzień, połowa rodziny leży z grypą. Taki to już okres wirusowy. Jak wiadomo zupy są zdrowe, rozgrzewające i w ogóle super :) Babcie i mamy na przeziębienie podawały zawsze rosołek, ale to nie nasze klimaty, poza tym może i miały rację, ale nie miały kur faszerowanych czym się tylko da. My i tak uważamy, że duża ilość warzyw to najlepsze wspomaganie organizmu.

Dlatego dzisiaj zupa jarzynowa na bulionie warzywnym. Lubicie jarzynową ?

Jarzynowa zdrowia doda :) (4-5 osób)

Składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
1/2 brokuła
1/2 kalafiora
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 zielona część pora
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/2 bulwy selera
1/2 opakowania makaronu speztle
1 kostka warzywnego bulionu (dobrego ! bez utwardzonych tłuszczy)
oliwa z oliwek
majeranek, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, liść laurowy

Wszystkie warzywa musimy pokroić i tak ziemniaki w kostkę, kalafior i brokuł w różyczki, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki, seler w zapałkę. W sumie jak macie chęć. Ważne jest, aby zacząć gotowanie od ziemniaków. My wrzucamy je do zimniej wody i kiedy zaczną się gotować dodajemy resztę warzyw. Aha z ziemniakami wkładamy do wody zieloną część pora i liść laurowy. Jeden w zupełności wystarczy. Kiedy zacznie się gotować woda z ziemniakami wrzucamy resztę warzyw. Dodajemy dużo majeranku, pierz, ostrą paprykę, kostkę warzywną oraz odrobinę sosu sojowego. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania wrzucamy makaron. Na koniec dodajemy czerwoną fasolę i zaprawiamy zupę jogurtem lekko zmieszanym z łyżką mąki i gorącym wywarem. Wlewamy do zupy, mieszamy, aby rozprowadzić jogurt i zagotowujemy. Wyłączamy i kiedy przestanie się gotować dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli wymaga jeszcze doprawienia to oczywiście doprawiacie ją pod swoje podniebienia.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz