sobota, 7 lutego 2015

Zapiekane ziemniaki puree z pieczarkami

Witamy :)

W weekend zawsze mamy więcej czasu, więc możemy przygotować jakieś fajne danie wymagające nieco więcej pracy, niż na co dzień w tygodniu, kiedy to jesteśmy zaganiani i obiad trzeba zrobić szybko. Dzisiaj proponujemy ziemniaki puree w trochę inny sposób. Trochę to zapiekanka, a trochę tort ziemniaczany. W sumie jak to nazwiecie to tak będzie :) Najważniejsze jest to, że smakuje wyśmienicie i nie jest szczególnie skomplikowane. Idealnie wpisuje się w polskie klimaty, ponieważ wiadomo, ze uwielbiamy ziemniaki jeść często na różne sposoby i to jest idealna propozycja dla tzw. ziemniakożerców hehehe. Bierzmy się zatem do pracy !

Zobaczcie jak pięknie wygląda efekt końcowy.





Ziemniaki puree zapiekane z pieczarkami, zielonym groszkiem i marchewką (5 osób)

Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 średniej wielkości seler
15 pieczarek średniej wielkości
1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką
1 duża cebula
1 mały jogurt naturalny w typie greckim
1 jajko
oliwa z oliwek
pieprz, czarnuszka, oregano, tymianek, sos chili, sojowy sos grzybowy

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i selera. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, aby szybciej się ugotowały. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy nieco tymianku, łyżkę jogurtu i robimy puree ziemniaczano-selerowe. W czasie kiedy gotujemy seler i ziemniaki, obieramy pieczarki, cebulę i kroimy w kostkę nie zbyt drobną. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy groszek z marchewką. Przesmażamy do miękkości doprawiając sporą ilością pieprzu, sosem chili, tymiankiem i grzybowym sosem sojowym. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Teraz wykładamy pieczarki z marchewką i groszkiem, a następnie wylewamy wcześniej przygotowany sos z jogurtu i jajka. Sos przygotowujemy z pozostałego jogurtu wymieszanego dokładnie z surowym jajkiem i pieprzem. Następnie wykładamy drugą część ziemniaków i wyrównujemy, aby zapiekanka ładnie wyglądała. Na koniec posypujemy wierzch czarnuszką i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 15-20 min. W czasie kiedy zapiekamy ziemniaki przygotujemy sos do nich.

Składniki sosu:
1 słodka śmietanka 12-18 % (250 ml)
2 mini papryczki
1/2 puszki kukurydzy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
pieprz, lubczyk

Papryczki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę przesmażamy i dodajemy całą śmietankę, kukurydzę, pieprz, lubczyk oraz sos sojowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje. Sos podajemy jako dodatek do zapiekanki.

Danie jest gotowe :) Na pewno będzie Wam smakować. Idealnie komponują się te składniki. Szczególnie, że zapiekanka jest dość ostra, bo pieczarki doprawialiśmy mocno pieprzem i sosem chili, a do tego delikatnie słodkawy sos z kukurydzą. My lubimy takie połączenia i mamy nadzieję, że Wam również będzie smakowało.

Pozdrawiamy

4 komentarze:

  1. Faktycznie prezentuje się bardzo ciekawie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem tylko Łał :) Na prawdę :) Widzę też zmiany na blogu - fajnie :) Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się również Menu lub jakieś kategorie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki :) Nad menu z kategoriami pracujemy. Pojawią się już nie długo. jak zauważyłaś zmiany postępują :) Pozdrawiamy

      Usuń