wtorek, 3 marca 2015

Burgery z ziemniaków i ciecierzycy

Hej :)

Ciecierzyca to wspaniała i zdrowa roślinka z bobowatych. Znana od tysięcy lat, ma wspaniałe właściwości odżywcze i zdrowotne. Wspaniale wpływa na obniżenie ciśnienia, cholesterol, jest skarbnicą białka i można wymieniać jeszcze wiele jej zalet. Najpopularniejsze danie to oczywiście bardzo popularny hummus. Zapewne jedliście i lubicie. Kilka pomysłów na hummus znajdziecie na naszym blogu. TUTAJ
Nie chcemy się zbędnie rozpisywać o cudownych właściwościach cieciorki, bo ważniejszy jest nowy przepis, który dla Was przygotowaliśmy.

Dużo ciekawych informacji znajdziecie w tym artykule :
CIECIERZYCA - właściwości i wartości odżywcze.

A oto nasze burgery :)


 

Kotlety z ciecierzycy z ziemniakami (4-5 osób)

Składniki:
1 puszka ciecierzycy vel cieciorki
5 ziemniaków średniej wielkości
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki sezamu
1 większy ogórek konserwowy
4 łyżki otrębów żytnich
1 jajko lub zastąpić możecie je siemieniem lnianym
pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos z papryczek habanero lub sos chili, sos sojowy

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości i przeciskamy przez praskę. Kiedy ziemniaki stygną możemy zając się cieciorką. Do głębokiego naczynia wrzucamy całą puszkę ciecierzycy wcześniej opłukanej z zalewy. Dodajemy sezam, czosnek i miksujemy na gładką masę. Sezam częściowo zostanie w całości i tak ma być. Kiedy mamy przygotowaną masę z cieciorki, kroimy ogórka w drobniutką kostkę i dodajemy do masy. Cebulę również kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor i również dodajemy do masy. Następnie łączymy ziemniaki z masą z cieciorki i dobrze wszystko mieszamy. Teraz doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, odrobiną sosu chili lub habanero, czosnkiem niedźwiedzim. Dodajemy jajko i otręby żytnie. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Jeśli zauważycie, że jest zbyt rzadkie dodajcie więcej otrębów, one ładnie wchłoną wilgoć. Z ciasta formujemy kotlety i obtaczamy w otrębach lub pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Gotowe :)

Podajemy je do wszystkiego. Świetnie będą pasować z ryżem basmati i surówkami. Mogą również być kotletem w kanapce typu hamburger albo zrobione jak pulpety i podane z jakimś fajnym sosem. Sami wymyślajcie z czym je sobie zaserwujecie. Jak widać na zdjęciach my podaliśmy do tego klasyczną sałatkę z pomidorów, szalotki i kukurydzy. Na wierzch oliwki i polaliśmy wszystko oliwą z oliwek oraz posypaliśmy świeżo mielonym pieprzem. Zresztą pomidory zawsze jemy z oliwą, ponieważ oliwa powoduje łatwą przyswajalność pomidorów.

Smacznego życzymy i pochwalcie się z czym podaliście swoje burgery :)

Pozdrowienia gorące :)

7 komentarzy:

  1. świetna propozycja na zdrowe burgery!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwiebiam ciecierzycę :) Świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Można upiec zamiast usmażyć?

    OdpowiedzUsuń
  4. jaką ilość sosu sojowego, sosu chilli i czosnku dodać na taka porcję ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia zawsze mówiła: "tak na oko" a poważnie to tyle ile uważasz. Zawsze próbuj ! Każdy lubi inaczej. My lubimy ostre jedzenie, ale inni mogą tego nie lubić. Tak więc według własnego uznania be∂zie najlepszą proporcją.

      Usuń