poniedziałek, 2 marca 2015

Zawijane ciasto francuskie z warzywami.

Hej kochani :)

Kilka dni przerwy sorry :) Niestety grypa była potężniejsza od nas. A wiecie zapewne jak nie chce się robić czegokolwiek, jeśli leżymy z gorączką. Wszystko już wróciło na swoje tory i wczoraj specjalnie dla Was zrobiliśmy coś ekstra. Uwielbiamy takie fajne zawijasy z ciasta francuskiego. Dzisiejsza propozycja to taki fajny krążek z nadzieniem z bakłażanów i jeszcze kilku składników. Żadna tam filozofia. Proste, łatwe i w sumie szybkie do przygotowania danie. Każdy z Was zrobi sobie zawijaska bez problemu w domu. Poświęcicie max godzinę na przygotowanie, więc to niewiele więcej niż oczekiwanie na pizzę :P

Zobaczcie jakie piękne cudeńko nam wyszło. A teraz do dzieła !

Bakłażany zapiekane w cieście francuskim (4 osoby)

Składniki:
1 ciasto francuskie
1 bakłażan młody
3 łodygi selera naciowego
10 średnich pieczarek
100 g twarogowego solonego sera bałkańskiego
oliwa z oliwek
pestki dyni
czarnuszka
pieprz, estragon, sos chili, grzybowy sos sojowy, klasyczny sos sojowy

Bakłażana i pieczarki kroimy w cieniutkie półplasterki. Selera w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek najpierw bakłażana i przesmażamy go delikatnie, aż nieco zmięknie. Następnie przekładamy go do miski, a na patelnię wrzucamy pieczarki i selera. Przesmażamy je i na koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy.  Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku ciasta. Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią.  Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek, ale możecie posmarować roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i pestkami dyni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 25 min. Gotowe. My podaliśmy to danie z surówką i z salsą. Możecie oczywiście wymyślić dodatki według Waszego gustu, albo podać jako samodzielne danie.

Pozdrawiamy:)

9 komentarzy:

  1. Apetyczne :) Ja porsiłabym o jakąś inspirację z ciecierzycą ale nie w sosie pomidorowym, szpinakiem czy curry ;) Chciałabym spróbować czegoś nowego ale nie mam pomysłów :( Może Wy na coś wpadniecie ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, mamy pewien pomysł. Jak przetestujemy to wystawimy na dniach.Pozdrawiamy :)

      Usuń
    2. Będę czekać :) Ostatnio sama myślałam o jakiejś tarcie warzywnej z dodatkiem ciecierzycy (ale NIE na spodzie z ciecierzycy) ale jakoś trochę się tego boje ;P

      Usuń
    3. Chyba ciekawy pomysł ! Wypróbuj i pochwal się :)

      Usuń
    4. Jak zrobię to się pochwalę ;)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie i bardzo ciekawie, a zapiekane bakłażany uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie polecamy gorąco. Dla nas było wyśmienite. Pozdrowienia !

      Usuń
  3. Mniam, wygląda znakomicie :)
    Też lubię takie jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń